Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Samuel zůstal 16 dní uvězněný na moři. Přežil díky zásobě chipsů a sušenek

Autor: Mii - 
5. února 2018
19:30

I několik sáčků chipsů může v kritické chvíli zachránit život. Přesvědčil se o tom Samuel Moss junior (23), když se ztratil se svojí malou lodí ve vodách Atlantského oceánu a došlo mu palivo. Trvalo to 16 dní, než jej zachránila americká pobřežní stráž. Během té doby se mu podařilo přežít jen díky zásobě chipsů a sušenek, které měl schované na plavidle.

Samuel Moss vyrazil na svoji plavbu z bahamské soustavy ostrovů Bimini do hlavního města země Nassau 13. ledna. Použil k tomu malou, šest metrů dlouhou loď, kterou si právě koupil. Cesta mu měla trvat jen čtyři hodiny.

Jenže na místo určení Moss nedorazil. Setmělo se a jeho rodina jej nahlásila jako pohřešovaného. Muž nakonec na moři strávil 16 dní. Došlo mu palivo, nemohl dělat prakticky nic jiného než čekat, zda přijde záchrana. „Celou dobu jsem věděl, že se o mě Bůh postará,“ uvedl později pro web SunSentinel.

Záchrany se Samuel nakonec skutečně dočkal. „Nacházel se na úplně druhé straně, než chtěl plout,“ zmínil Chris Lloyd, operační manažer bahamské mořské záchranné služby. Bylo to ale těsné. Mossovo plavidlo se potápělo, protože jej smetla velká vlna a muž byl v tu dobu už devět dní bez jídla.

Bylo to ale právě jídlo, které se postaralo o to, že Moss na plavbě nezemřel hlady. Na lodi měl pár sáčků chipsů a sušenek, které během čekání jedl. Nevystačily mu ale na celou dobu, takže když jej záchranáři našli, byl tak dehydrovaný a hladový, že se nemohl ani postavit sám na nohy.

Na moři se Samuel neztratil poprvé

Že by byl Moss ztracený, odmítá. Sice se mu podařilo dostat se daleko za svůj stanovený kurz, lodí se ale prý snažil být unášen do místa, kde věděl, že bude velká lodní doprava.

Je to každopádně podruhé, co jej musela na moři zahraňovat pobřežní služba. Přesně před rokem, v únoru 2017, se ztratil během plavby z Miami na ostrov Grand Bahama. Pohřešovaný byl tehdy tři dny, než jej našli záchranáři.

Mossova přítelkyně tvrdí, že ví, jak se něco podobného člověku stane dvakrát během jednoho roku. „Protože je tak hrozně impulzivní a nedá si poradit,“ svěřila se webu Tribune. Strach o něj ale až teď takový nemá, Moss pracuje jako plavčík v hotelovém rezortu v Nassau.

Zobrazit celou diskusi