Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Odstraňte prohnilý systém.“ Pět tisíc Ukrajinců demonstrovalo, svolal je opoziční lídr

Autor: ČTK - 
4. února 2018
21:02

Několik tisíc demonstrantů se v neděli v Kyjevě dožadovalo rezignace ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Protest svolal Porošenkův někdejší spojenec a bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili, který stojí v čele nově vytvořeného ukrajinského opozičního Hnutí nových sil.

„Dnešní akce je začátkem kampaně, jejímž cílem je odstranit současný prohnilý a zkorumpovaný systém. Porošenkova rezignace je jen prvním krokem,“ řekl Saakašvili svým příznivcům. Dalším krokem je podle něj vytvoření nového dočasného parlamentu, který během jednoletého mandátu přijme nové zákony týkající se politické a právní obnovy země.

Účastníci protestu vyzvali Porošenka, aby 18. února, tedy v den výročí začátku krveprolití během demonstrací proti tehdejšímu proruskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi v roce 2014, přišel na kyjevské náměstí Nezávislosti a veřejně zde oznámil rezignaci. Demonstranti na tento den přislíbili zorganizovat celostátní protest ve všech ukrajinských městech.

Různá čísla o počtech demonstrantů

Agentura AP počet dnešních demonstrantů odhadla na zhruba 5000, ruská tisková agentura TASS informovala o asi tisícovce protestujících. Policie o žádných zadržených neinformovala.

Saakašvili se na Ukrajině politicky angažuje od roku 2015, do země ho pozval právě Porošenko, který mu udělil ukrajinské občanství a jmenoval gubernátorem Oděsy. Vztahy mezi oběma politiky ale postupně ochladly. Saakašvili ukrajinskému prezidentovi vyčítá tolerování korupce a váhavé prosazování reforem.

salto ( 5. února 2018 07:47 )

Mááájdááán

Antonin Blaha ( 5. února 2018 06:11 )

 To neni mozne,pet tisic Uk a ja myslel ze uz jsou vsichni tady!

Zobrazit celou diskusi