Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajné nákupy součástek k jaderným bombám: KLDR využívala ambasádu v Německu

Autor: ČTK - 
3. února 2018
20:52

Severní Korea využívala své velvyslanectví v Berlíně k tomu, aby si obstarávala součástky, které potřebuje pro svůj raketový a jaderný program. Rádiu NDR to dnes řekl Hans-Georg Maassen, šéf Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), který má v Německu funkci kontrarozvědky. BfV podle něj tyto aktivity zastavila.

„Bohužel jsme zjistili, že odtamtud vycházely aktivity směřující k pořízení věcí, které měly z našeho pohledu sloužit v raketovém a částečně i jaderném programu,“ řekl Maassen o velvyslanectví KLDR, které stojí v těsné blízkosti české ambasády v centru Berlína.

Podle Maassena lidé ze severokorejského zastupitelského úřadu nakupovali nejčastěji zboží, které je možné použít pro civilní, ale zároveň i vojenské účely, takzvané technologie dvojího použití (dual use).

KLDR nakupuje v různých zemích

„Pokud něco takového zjistíme, zamezíme tomu,“ vysvětlil Maassen, jak jeho úřad v takových případech postupuje. „Nemůžeme ale zajistit, že se nám to podaří odhalit a zabránit tomu ve všech případech,“ dodal s tím, že lze předpokládat, že součástky potřebné pro raketový program si KLDR obstarává i na jiných trzích.

Kvůli zkouškám mezikontinentálních balistických raket čelí Pchjongjang mezinárodním sankcím. Naposledy je Rada bezpečnosti OSN zpřísnila loni v prosinci.

 

salto ( 5. února 2018 07:49 )

Putin v tom nejede?

fotrpjotr ( 4. února 2018 04:51 )

Kdy se dozvíme,že to německé tajné služby měli v hledáčku,jen čekali,až v KLDR něco vyrobí.

prycsnima ( 3. února 2018 21:32 )

 Všechno zlo pocházelo, pochází a bude pocházet vždy od zas raných Germánů !

Zobrazit celou diskusi