Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bratislava se dusí: V okolí metropole se line neskutečný zápach

Video se připravuje ...
Autor: mav, TV JOJ - 
1. února 2018
16:00

Největší rafinerie v Bratislavě už několik dní šíří zápach nejen v městské části Podunajské Biskupice, ale i do vzdálenějších obcí. Lidé zavírají okna a jejich strach se stupňuje. Zápach popisují jako štiplavý a dlouhodobě nedýchatelný.

Obyvatelé žijící v blízkosti rafinerie takto nesnesitelný zápach ještě nezažili. Už pár dní trápí mě i lidi, kteří zde žijí, neskutečný smrad, který se nedá dýchat. Je to nesnesitelné,“ uvedla jedna z obyvatelek. 

Zápach lidé cítí už od neděle. Od 27. ledna probíhala odstávka jedné z výrobních jednotek, během níž došlo ke spalování uhlovodíků na polních hořácích. Šlo o standardní postup,“ uvedl mluvčí Slovnaftu Anton Molnár. Hodnoty, které by ohrozily zdraví lidí, údajně nebyly překročeny. 

Rafinerie vznikla v 50. letech. Lokalita, ve které se nachází, je dlouhodobě osídlená, ale činnost rafinerie s sebou nese místy i takovéto negativní průvodní jevy. Povinnosti si podle svých slov plní rafinerie svědomitě. Obyvatele prý dostatečně informují prostřednictvím městských úřadů.

Hygienici v podobných případech doporučují několik rad. Obyvatelé by měli omezit sportování a nadměrné aktivity venku, omezit větrání v interiérech, zkrátit celkovou dobu pobytu venku,“ řekla Zuzana Drobová z Úřadu veřejného zdravotnictví.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi