Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Saúdové páchají v Jemenu zvěrstva, bouří Britové. A zmínili ironii s lidskými právy

Autor: Darina Jíchová - 
1. února 2018
23:00

Britští právníci se domnívají, že Saúdská Arábie by se měla vzdát svého místa v Radě pro lidská práva v OSN. Podle nich je jejich členství pokrytecké vzhledem k válce, kterou vedou v Jemenu a během níž porušují lidská práva milionů tamních obyvatel. Advokáti zahájili kampaň, aby Saúdy zbavili jejich členství, pokud se jim to nepodaří, doufají, že jim ho OSN v roce 2019 neprodlouží, napsal o tom deník Independent.

To, aby Saúdská Arábie držela místo v Radě pro lidská práva, považují právníci za „ironické“. Navíc ostatní členové rady již několikrát zemi odsoudili za jejich jednání vůči obyvatelům Jemenu. Aktivisté rovněž poukázali na razie proti homosexuálům a politickým disidentům, ke kterým v africkém království pravidelně dochází.

Saúdové porušují lidská práva i doma

V čele kampaně stojí právníci Rodney Dixon a lord Kenneth Donald John Macdonald. Muži předložili zprávu, ve které uvedli, že pokud by rada přistoupila k suspendování Saúdské Arábie, „konečně by začala jednat v zájmu lidských práv“. Dixon sdělil tisku: „Je naprosto kontradiktorní, aby v Radě pro lidská práva zasedala země, kde k jejich porušování dochází denně.“

„Jemen je naprosto zničený a stojí za tím saúdská koalice. Lidé tam trpí, pomoc humanitárních organizací nemá šanci se k nim dostat, protože je Saúdové blokují. Desetitisíce civilistů tam umírají nejen při útocích, ale i na choleru a kvůli hladomoru,“ píší právníci ve své zprávě. Rada pro lidská práva už několikrát sklidila kritiku za to, že do svých řad přijala země jako Saúdskou Arábii, Čínu nebo Filipíny, které lidská práva nedodržují.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi