Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bomba z 2. světové ohrozila 4 tisíce lidí. Našli ji v Hongkongu s poškozenou rozbuškou

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
1. února 2018
14:42

V Hongkongu objevili další nevybuchlou bombu z 2. světové války. Jedná se o druhý nález tohoto typu v jednom týdnu. Na rozdíl od první nalezené pumy byla tato prý ve „špatném stavu“ a hrozilo „nebezpečí výbuchu“. Bombu odkryli stavbaři přímo v centru města a na místo okamžitě zavolali policii, hasiče a pyrotechniky.

Obě bomby byly od sebe vzdáleny jen několik kilometrů, v jejich blízkosti se nachází frekventovaná místa jako nákupní centra, muzea, galerie a restaurace. Úřady oznámily, že pyrotechnikům se naštěstí podařilo zlikvidovat obě zařízení. Centrum čínského města muselo být na 24 hodin uzavřeno, z místa nálezu byly evakuovány 4 tisíce civilistů.

Ve městě byla omezena hromadná a přístavní doprava. Šéf pyrotechnického týmu Alick McWhirter uvedl, že se jednalo o bomby stejného typu. Nicméně u druhé pumy byla silně poškozená rozbuška, proto s jejím zneškodněním měli více práce. „Bomba byla ve špatném stavu, měla poškozenou rozbušku. Navíc byla v pro nás nevýhodné poloze, nemohli jsme se k ní pořádně dostat, ale nakonec se nám ji podařilo neutralizovat,“ oznámil McWhirter.

V neděli byla objevena první bomba, policie okamžitě evakuovala zhruba 1500 lidí a na místo povolala techniky, ti se o výbušninu bez problémů postarali. Obě pumy byly americké výroby a na čínském území se nacházejí zřejmě od roku 1942, kdy došlo k bombardování Hongkongu. Město tehdy bylo pod japonskou okupací.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi