Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vlak s kongresmany smetl popeláře. Jeden zemřel, další bojují o život

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
1. února 2018
10:52

Vlak, který vezl členy amerického Kongresu, se srazil ve Virginii s popelářským vozem. Podle mluvčí železniční společnosti Amtrak bylo zraněno několik cestujících vlaku. Agentura AP s odvoláním na Bílý dům uvedla, že jeden člověk zemřel a druhý byl vážně zraněn. Podle zákonodárců je oběť i vážně zraněný z popelářského vozu.

„Náš vlak se srazil s popelářským vozem. My jsme v pořádku, ale muži z vozu jsou zranění. Vyhodilo je to z auta, jeden je stabilizovaný a dalšího vrtulník převezl do nemocnice. Třetí zemřel,“ napsal na Twitteru republikánský člen Sněmovny reprezentantů Greg Walden. Vypadá to, že popelářský vůz byl zcela rozdrcen. Všude jsou rozházené odpadky,“ řekl po telefonu novinářům senátor Mike Lee.

Vlak plný kongresmanů se srazil s popelářským vozem. Vlak plný kongresmanů se srazil s popelářským vozem. | Reuters

Vlak vezl senátory a členy Sněmovny reprezentantů na třídenní konferenci republikánů do města White Sulfur Springs v Západní Virginii. S některými kongresmany jeli i jejich asistenti, manželky a děti. Ve vlaku byl podle AP například i předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

Svědectví senátorů

Senátor státu Louisiana Bill Cassidy, který je zároveň i doktor, popsal situaci na Twitteru. „Vlak smetl zadní část vozu, kde stáli tři muži. Náraz je vymrštil několik metrů. Jeden zemřel na místě, další utrpěl vážná zranění, třetí byl zraněn jen lehce. Všichni jsme se jim pokoušeli pomoct, jak nejlépe jsme mohli,“ napsal.

Nehoda si vyžádala jednu oběť a sedm zraněných. Nehoda si vyžádala jednu oběť a sedm zraněných. | ČTK

„Náraz všechny vyhodil ze sedadel,“ uvedl senátor Jeff Flake. „Seděl jsem u okénka, ohlédl jsem se a viděl jsem popelářský vůz, byl totálně zdemolovaný. Vystoupil jsem a přešel jsem asi 10 vagonů dozadu,“ dodal, že když došel k autu, už tam byli další dva senátoři. „Společně se zdravotníky pomáhali zraněnému muži. Kousek dál ležel další, pokoušeli se ho oživit, ale byl už mrtvý.“

Newyorský kongresman Lee Zeldin sdělil novinářům. „Všichni jsme byli v šoku, byl to dost silný náraz,“ uvedl. „Jeli jsme na konferenci, byli tam skoro všichni republikáni. Slyšeli jsme, že ve vlaku jsou zranění, naštěstí s námi jelo dost lékařů, kteří jim mohli okamžitě pomoct. Nicméně jakékoliv zranění ve vlaku se nedalo srovnat se stavem, v jakém zanechala srážka muže z popelářského vozu,“ dodal.

Sedm zraněných a jeden mrtvý

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová uvedla, že prezident byl s celou situací obeznámen. „Byli jsme ujištěni, že mezi členy kongresu nejsou zranění. Naše modlitby směřují k rodinám mužů z popelářského vozu,“ prohlásila na krátké tiskové konferenci.

Mluvčí železniční společnosti Amtrak oznámila. „Jeden z Amtrak vlaků se krátce před polednem místního času u obce Crozet ve Virginii, asi 180 kilometrů jihozápadně od Washingtonu, srazil s popelářským vozem. Dva naši zaměstnanci a tři cestující byli s lehkými zraněními převezeni do nemocnice. Kolizi prošetřuje místní policie.“

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi