Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Polský Senát schválil kontroverzní zákon o holokaustu: Ten se nelíbí Izraeli a USA

Autor: ČTK, ula - 
1. února 2018
06:40

Polský Senát dnes schválil návrh zákona, který trestá připisování jakékoli odpovědnosti za holokaust Polákům. Polsko si za legislativu vysloužilo kritiku Izraele i USA. Návrh vyvolal diplomatickou roztržku mezi Izraelem a varšavskou konzervativní vládou koncem minulého týdne. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu jej srovnal se snahou o změnu historie.

Polsko chce touto legislativou dosáhnout toho, že polský lid ani stát nebudou obviňováni z nacistických zločinů. „Musíme dát světu jasný signál, že nedovolíme, aby bylo Polsko nadále uráženo,“ prohlásil v parlamentu náměstek ministra spravedlnosti Patryk Jaki.


Spojené státy však uvedly, že tato legislativa „by mohla ohrozit svobodu projevu a akademické rozpravy“. „Všichni musíme dbát na to, abychom nebránili diskusi o holokaustu,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí a Polsko vyzvalo, aby návrh zákona přehodnotilo. Pokud by byl návrh schválen, obává se dopadu na vztahy Varšavy se Spojenými státy a Izraelem.

Video  Prohlédněte si výstavu Místa utrpení, smrti a hrdinství  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...


Podle této normy může soud za používání termínů jako „polské tábory smrti“ udělit až tříletý trest vězení. Podnětem k navržení zákona bylo dlouhodobé používání geografického označení polský například v souvislosti s vyhlazovacím táborem v Osvětimi, což řadu let vyvolávalo popuzené reakce části polské společnosti i politiků.


Část izraelských politiků se ovšem nehodlá smířit s tím, že se Poláci zcela zříkají jakéhokoli podílu na smrti Židů, kteří byli během nacistické okupace země zavražděni na polském území.


Na území Polska bylo za války zavražděno okolo dvou milionů Židů. Někteří historici připisují vinu za smrt části z nich Polákům. Podle amerického historika polského původu Jana Tomasze Grosse, který se kvůli svým tvrzením dostal v rodné zemi do právních sporů se současnou vládou, jsou Poláci odpovědni za smrt nejméně 100 000 Židů.


Podle polské tiskové agentury PAP pro návrh hlasovalo 57 senátorů, 23 bylo proti a dva se hlasování zdrželi. Návrh nyní bude poslán k podpisu prezidentovi Andrzeji Dudovi.

aristo ( 1. února 2018 16:36 )

CESKY koncentracni tabor Terezin, pro ceske zidy a i pro zidy jine narodnosti z SSSR, POLSKA, JUGOSLAVIE, HOLANDSKA a DANSKA vcetne Nemcu, kteri aktivne podileli na organisovanem odporu proti nemecke okupaci. Do tabora byli hlavne deportovani zidi z cele Evropy az terenzinskeho gheta v transportech do vyhlazovacich taboru Auschwitz a Mauthausen vcetne zen a deti. Vice nez 33 000 lidi zemrelo v Terezinskem Ghetu. Terezinska pevnost byla osvobozena Sovetskou armadou 9. kvetna 1945.

baronessa ( 1. února 2018 09:34 )

Polská politika se za poslední dobu výrazně zhoršila. Rozumný člověk těm přemetům ani nerozumí. Popírat něco, co se skutečně stalo, může jenom blázen nebo zbabělec. Co Poláci udělali za války Židům, se smazat nedá. Stejně jako genocidu Arménů Turky.

Pollo ( 1. února 2018 08:48 )

 To je ale divná doba. To že se něco proklamativně hodí na papír přece neznamená, že to zmizí jako problém nebo dokonce změní historii.

lynx ( 1. února 2018 08:31 )

Žádný zákon jejich vinu nesmyje. Byli to Poláci, kdo naháněl Židy do waršavského gheta, odkud byli deportováni do vyhlazovacích táborů. Přeloženo, byli to jen zas.raní kolaboranti a žádný idiotský zákon na tom nic nezmění a nezmění taky můj pohled na ně.

Zobrazit celou diskusi