Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Británie na tom bude hodně špatně, tvrdí uniklý dokument. Viní brexit

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
30. ledna 2018
14:45

Odchod z Evropské unie Británii hospodářsky poškodí, ať už budou podmínky dohody s Bruselem jakékoli. Podle webu BuzzFeed News to vyplývá z dosud utajované analýzy, kterou vypracovaly britské úřady a kterou server získal. Británie by měla EU opustit 29. března příštího roku, přechodné období by podle unijního návrhu mohlo trvat dalších 21 měsíců. Britská vláda premiérky Theresy Mayové dlouhodobě popírá, že by se zemi po brexitu mělo vést hůře.

Britské hospodářství podle dokumentu datovaného lednem 2018, který nyní zveřejnil server BuzzFeed News, poroste pomaleji, ať už dojde k jakémukoli ze tří zkoumaných scénářů.

Pád mine jenom zemědělství?

Pokud by se Britům podařilo uzavřít s evropskou sedmadvacítkou komplexní dohodu o volném obchodu, byl by růst v následujících 15 letech podle uniklého dokumentu o pět procent nižší než v případě, že by k brexitu nedošlo.

Pokud by Londýn s Bruselem neuzavřel žádnou dohodu a EU s Británií by následně obchodovaly na základě pravidel Světové obchodní organizace (WTO), klesl by ve stejném období oproti současnému odhadu růst dokonce o osm procent.

I v případě, že by Mayová vyjednala přístup na jednotný trh prostřednictvím členství v Evropském hospodářském prostoru, růst by se snížil asi o dvě procenta, tvrdí uniklý dokument britské vlády. Negativně brexit v jakémkoli ze tří zkoumaných případů ovlivní podle serveru BuzzFeed News všechna odvětví britského hospodářství, nejvíce však průmysl chemický, textilní, potravinářský a automobilový. Jediný sektor, kterému se dopad brexitu vyhne, bude zemědělství.

Ministr: Zpráva je nekompletní a nic neznamená

Ministerstvo pro brexit, které vede David Davis, odmítlo zprávu serveru BuzzFeed News komentovat. Konzervativní poslanec a zastánce odchodu Británie z EU Iain Duncan Smith v reakci na uniklou analýzu uvedl, že by se měla brát s rezervou, neboť se podle něj skoro všechny předpovědi o dopadech brexitu na britské hospodářství zatím mýlily

 „Je to nekompletní zpráva, která byla úmyslně zveřejněna, protože obsahuje negativní pohled,“ řekl. Web Buzzfeed News se svého zdroje, který jim analýzu poskytl, dotázal, proč nebyla oficiálně zveřejněná. „Její výsledky jsou pro Mayovou a spol. dost ponižující,“ odpověděl.

David Davis. David Davis. | Reuters

Mluvčí vlády sdělil pro BuzzFeed: „Vláda analyzuje všechny možné varianty, bereme v potaz různé verze dohod, o kterých se při vyjednávání hovořilo, a jejich data používáme při zkoumání vývoje pobrexitové ekonomiky. Zatím nejsme připraveni publikovat finální analýzu.“

Stejné tvrzení podpořil i další zdroj. „Vláda nařídila, aby byly provedeny potřebné rozbory. Vědci a úředníci nesmí zatím zveřejňovat žádné výsledky, aby mezi lidmi nevyvolali paniku,“ oznámil, aby dodal: „Toto je jedna z prvních verzí analýzy, ta finální může vypadat naprosto odlišně.“

Vyjednávání o brexitu pokračuje

Summit EU v prosinci potvrdil posun rozhovorů o brexitu do druhé fáze, tedy k budoucím vztahům a přechodnému období. Jednadvacet měsíců jako přechodné období nabídlo Británii sedmadvacet zemí EU v pondělí.

Zobrazit celou diskusi