Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Loď s 50 lidmi je už týden nezvěstná. Hledají ji záchranáři i z Nového Zélandu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
27. ledna 2018
08:45

Záchranáři z Nového Zélandu a Fidži společné pátrají po lodi s padesátkou cestujících na palubě, která se již déle než týden pohřešuje v oblasti tichomořského ostrovního státu Kiribati. Oznámily to místní úřady.

Loď Butiraoi, zajišťující dopravu mezi ostrovy, vyplula 18. ledna a do cíle plavby dlouhé asi 250 kilometrů měla dorazit o dva dny později, ale nestalo se tak. Jako pohřešovaná byla loď – dřevěný katamarán o délce 17,5 metru – nahlášena až tento pátek. Krátce před vyplutím se podrobila opravě hnacího hřídele, což pravděpodobně přispělo k problémům s navigací.

Novozélandské úřady podle webu místního listu NZ Herald vyslaly vojenský hlídkový letoun Lockheed P-3 Orion, aby napomohl při pátrání v oblasti oceánu, která je podle agentury AP rozlehlá asi jako Velká Británie.

Kiribati je chudý ostrovní stát rozkládající se na 33 atolech s asi 108 tisíci obyvateli. Agentura Interfax připomněla, že koncem loňského roku v oblasti ztroskotala velká dopravní loď, ze které se podařilo zachránit 250 lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi