Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Už žádná brčka, zaveleli v USA. Číšníkům hrozí pokuty a půl roku za mřížemi

Autor: base - 
28. ledna 2018
15:52

V Kalifornii byl navržen zákon ohledně omezení plastových brček. Výrazně prý ničí životní prostředí. Čísníci, kteří v restauraci nabídnou zákazníkovi brčko nebo ho automaticky vydají, mohou dostat pokutu až 1 000 dolarů (20 000 Kč) a k tomu 6 měsíců vězení. Informoval web Daily Mail.

„Musíme vytvořit povědomí o problému jednorázových plastových brček a jejich škodlivém vlivu na životní prostředí,“ uvedl v tiskové zprávě hlavní navrhovatel zákona Ian Calderon.

Pokud si slámku zákazník sám nevyžádá, číšník by ji neměl nabízet. „(Návrh zákona) neznamená úplný zákaz plastových brček. Je to jen malý krok k omezení našeho spoléhání se na tyto výrobky, které budou pozitivně přispívat ke změně potřeb a postojů spotřebitelů,“ dodal.

Zákon by mohl restaurace přimět k podávání nápojů bez plastových brček. „33 % plastového materiálu je použito pouze jednou a poté je vyhozen,“ řekl Calderon.

Plastová brčka díky svému malému rozměru se těžko recyklují, tudíž často skončí v oceáně, kde se rozbijí na malé kousky, které poté konzumují vodní živočichové.

ajlili ( 28. ledna 2018 16:26 )

 To je zase postaveny na hlavu... Kdyz pominu, jak nepatrny problem v tomto kontextu brcka jsou, proc se nezakaze jejich vyroba? Proc budou pokutovani cisnici?

Zobrazit celou diskusi