Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Milostný trojúhelník v mešitě: Imám utekl od ženy s milenkou, je mladší o 35 let

Autor: Darina Jíchová - 
25. ledna 2018
17:25

Imám z Manchesteru Kari Džaved Achtar (58) se podle všeho zamiloval do jedné ze svých věřících Sajriš Ašrafové (23), kvůli které opustil manželku a svoje děti. Achtar si od rodiny Ašrafové nevyžádal povolení k sňatku, pár se rozhodl utéct a vzít se tajně. Tím imám porušil jedno z pravidel islámu, které zakazuje uzavřít manželství bez svolení nevěstiny rodiny, napsal o tom deník The Sun.

Nevěstin bratr Aršad Mehmud je pobouřen a byl by rád, kdyby mešita zbavila Achtara funkce. Uvedl, že imám není vítán, pokud se rozhodne vrátit. Podle jeho slov nemůže být jejich duchovním vůdcem, když nectí zásady islámu. Jejich učení jasně stanovuje, že sňatek může povolit pouze nevěstin poručník, kým je v tomto případě právě bratr nevěsty.

Imám porušil pravidla víry

Achtar je otcem pěti dětí, v tamní mešitě kázal více než 30 let. Imám momentálně neslouží, jeho nová žena však trvá na tom, že je to jen dočasné a doufá, že se její muž vrátí na své místo a lidé ho přijmou zpět. „Na určitou dobu se své pozice vzdal, ale až se všechno urovná, chtěl by se vrátit,“ řekla tisku.

Kázání imáma Kariho Džaveda Achtara. Kázání imáma Kariho Džaveda Achtara. | reprofoto/twitter

Mluvčí mešity uvedl následující: „Pan Achtar si z osobních důvodů vzal dovolenou. Zatím jsme od zdejší muslimské komunity neobdrželi žádnou oficiální stížnost. Zneužití moci duchovního bereme velmi vážně.“ Mehmud se ale dovolává toho, aby ho zdejší muslimové exkomunikovali.

Reakce bratra nevěsty

„Jsem naprosto znechucen, zneužil ji. Využil toho, že je to citlivá dívka a donutil ji k sňatku. S naší rodinou nikdy nemluvil o tom, že by si ji chtěl vzít. Tohle islám nedovoluje. Nemůžete jen tak přijít k někomu do domu a vzít si jejich dceru,“ sdílel na svém Facebooku Mehmud. Ostatní muslimové jsou v šoku. „Máme tolik otázek, ale bojíme se zeptat,“ uvedl jeden z nich.

V souvislosti se skandálem se Achtar vzdal předsednictví i v islámské básnické organizaci. „Kari Džaved Achtar se rozhodl rezignovat, nadále už není součástí naší organizace. Mrzí ho, pokud svým jednáním ať už v profesním nebo osobním životě někomu ublížil,“ sdělil výbor organizace na svých oficiálních facebookových stránkách. „Omlouváme se za komplikace, které Achtarův náhlý odchod způsobil. Snažíme se situaci co nejrychleji vyřešit,“ dodala organizace. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi