Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Francouzi dostali „právo omylu“. Parlament schválil Macronovu reformu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
24. ledna 2018
22:55

Francouzští poslanci v noci na dnešek v prvním čtení odsouhlasili návrh zákona, podle nějž mají občané jednající „v dobré víře“ při plnění svých povinností vůči státu právo na jeden omyl, aniž by jim hrozily sankce. Smyslem normy je podle francouzského tisku posílit vztah mezi občanem a státem.

Právo na omyl se nevztahuje na všechny případy, netýká se například ohrožení veřejného zdraví nebo neoprávněného pobírání sociálních dávek, píšou francouzská média. Poslanec Stanislas Guerini z vládní strany Republika v pohybu (REM) během jednání zdůraznil, že návrh zákona nestanoví „právo na podvod“.

Nejednoznačná definice zákona

Kritici normy ovšem tvrdí, že problematický může být výraz „v dobré víře“, který není přesně definovaný a úřady si jej mohou vykládat libovolně. Podle Gueriniho to ale byl záměr vlády, která chce poskytnout úřadům volnější ruce při vyhodnocování jednotlivých případů.

O dalších částech zákona budou poslanci ještě jednat. Týkají se především daňových záležitostí, například snížení úroků z prodlení. Novinka je součástí reforem prezidenta Emmanuela Macrona. „Je to revoluční krok, který by měl zlepšit vztah mezi vládou a lidmi,“ uvedl ministr veřejných účtů Gerald Darmanin.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi