Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

KLDR ještě není hrozbou, říká šéf CIA. „Nezastaví se ale, dokud toho nedosáhne,“ varoval

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
24. ledna 2018
21:24

Severní Korea je stále blíž situaci, kdy ohrozí Ameriku raketami s jadernou hlavicí. Na konferenci ve Washingtonu to prohlásil šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mike Pompeo. Severokorejský vůdce Kim Čong-un se podle něj nezastaví, dokud nebude schopen ohrozit Spojené státy několika jadernými údery najednou.

CIA je přesvědčena, že Kim by použil jaderné zbraně nejen proto, aby se udržel u moci, řekl Pompeo, kterého prezident Donald Trump jmenoval do funkce před rokem. Použil by je podle šéfa CIA i proto, aby rozdělený poloostrov sjednotil pod svým totalitním vedením.

Ohrožení ze strany KLDR

„Severní Korea se stále více přibližuje situaci, kdy bude Ameriku ohrožovat. Každý by měl pochopit, že horlivě pracujeme na tom, abych vám mohl za rok znovu říct, že jsou několik měsíců vzdáleni od doby, kdy takovou schopnost budou mít. Není to statický harmonogram,“ prohlásil Pompeo.

„Kim Čong-un se nezastaví u jednoho testu. Jeho cílem je vytvořit celý arzenál, kterým by byl schopný ohrozit celé Spojené státy. Nejde mu o to, aby měl jednu atomovou bombu, kterou může ukázat na vojenské přehlídce. Kim je jen pár kroků od toho, aby svého záměru dosáhl, tomu musíme zabránit,“ uvedl Pompeo.

USA jsou zatím v bezpečí

Přesto si šéf CIA nemyslí, že jsou Spojené státy vystaveny bezprostřednímu ohrožení. Trump je prý připraven učinit vše pro to, aby vojenskou akci proti Pchjongjangu nemusel zahájit. „Celá americká vláda se snaží zajistit, aby se Američané necítili ohroženi,“ prohlásil Pompeo. Dodal také, že jeho lidé dohlížejí na to, aby byly dodržovány ekonomické sankce uvalené na KLDR. „Přestože se soustřeďujeme na diplomatické řešení celé situace, kdyby došlo na střet, budeme připraveni.“

Jaderné testy režimu diktátora Kim Čong-una dál děsí svět, ne však USA. Jaderné testy režimu diktátora Kim Čong-una dál děsí svět, ne však USA. | ČTK

„Pokud by k permanentní denuklearizaci Severní Korey došlo teď, můžeme si být téměř stoprocentně jistí, že Kim nemá ve svém arzenálu nic, co by nás nyní výrazně ohrožovalo. Jestliže ale jeho jaderný a raketový program bude pokračovat a jemu se podaří vyrobit značné množství střel dlouhého doletu, je pravděpodobné, že mezi nimi budou i rakety schopné zasáhnout USA,“ dodal Pompeo.

CIA ví přesně, co se děje

Pompeo rovněž popřel, že Američany překvapil test severokorejské vodíkové bomby a mezikontinentální balistické střely, který KLDR provedla v loňském roce. „Jsme si vědomi toho, na jaké úrovni je jejich vojenský program,“ řekl. Přiznal, ale že situaci podcenili a že předešlá vláda neměla dostatek odpovídajících informací. „Víme toho mnohem více než před rokem. Je ale pravda, že naše data by potřebovala ještě doplnit a upřesnit,“ prohlásil na závěr konference Pompeo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi