Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sýrie dál útočí na civilisty chemickými zbraněmi, tvrdí šéf diplomacie USA

Autor: ČTK - 
23. ledna 2018
18:32

Syrská vláda patrně dosud používá chemické zbraně k útokům na vlastní lid, řekl v úterý v Paříži šéf americké diplomacie Rex Tillerson. Reagoval tak na údajný pondělní útok vládních sil v povstalecké východní Ghútě na předměstí Damašku, při němž syrská armáda podle záchranářů použila chlor. Tillerson k tomu řekl, že obětí útoku se stalo přes 20 civilistů. Dodal, že odpovědnost za incident nese i Rusko, které je spojencem syrského prezidenta Bašára Asada.

Syrská armáda i vláda dlouhodobě odmítají, že by v konfliktu kdy nasadily chlor nebo jiné chemické látky. Podle společné vyšetřovací komise OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) ale syrská vláda v posledních dvou letech použila při útocích nervový plyn sarin a několikrát chlor.

Jen včera (v pondělí) se stalo obětí pravděpodobného útoku chlorem více než 20 civilistů, většinou dětí,“  řekl podle agentury Reuters Tillerson po konferenci o chemických zbraních ve francouzské metropoli. Nedávné útoky ve východní Ghútě podle ministra vzbuzují obavy, že Asad „nadále používá chemické zbraně proti svému vlastnímu lidu“.

Ať už podle Tillersona útok spáchal kdokoli, konečnou odpovědnost nese Rusko, a to nejen za oběti pondělního incidentu, ale také za „nesčetné oběti“  předchozích útoků chemickými zbraněmi, které podnikla syrská vláda.

Východní Ghúta, kde žije 400 tisíc lidí, je v oblasti Damašku posledním větším regionem, který neovládá režim. Místní populace čelí každodenním útokům vládních sil a trpí nedostatkem potravin a léků.

Francie zmrazila majetky podezřelým subjektům

Na konferenci bylo oznámeno, že Spojené státy a 28 evropských zemí spouštějí nový plán k lepší identifikaci a snadnějšímu potrestání uživatelů chemických zbraní. Zúčastněné země se v něm zavazují sdílet informace a sestavit seznamy lidí, kteří se podílejí na používání chemických zbraní, a to nejen v Sýrii, kde v občanské válce od roku 2011 zahynulo více než 340 tisíc lidí, ale i jinde na světě.

Tato iniciativa, s níž přišla Francie, následuje po dvojím ruském vetu v Radě bezpečnosti OSN proti vyšetřování chemických útoků v Sýrii. Má tak překážky kladené Moskvou obejít.

Francie již v úterý zmrazila majetek 25 subjektů a jednotlivců v Sýrii, ale i ve Francii, Libanonu nebo Číně, kteří jsou podezřelí z podpory vývoje syrských chemických zbraní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

makmark ( 24. ledna 2018 01:27 )

Vážený BLESKU, pokud budeš tisknou lži americké propagandy (Ruská rozvědka už dlouho předtím věděla, že Amici na Asáda zase chystají ohranou fintu s plynem a proti nevinnému civilu), asi tě přestanu kupovat. Včera tedy to bylo naposledy. Polepši se a nebuď takový tupý vůl jako mainstream . Asi to chápeš.

Zobrazit celou diskusi