Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Špionka z KLDR promluvila: Před olympiádou vyhodila do vzduchu letadlo. Bude se to opakovat?

Autor: Darina Jíchová - 
23. ledna 2018
21:56

Bývalá severokorejská agentka Kim Hjon-hui (55) v rozhovoru se CNN zavzpomínala na svůj první úkol, kterým ji vláda pověřila. V roce 1987 nastoupila do letadla korejských aerolinek a umístila tam bombu. Ta zabila všech 115 lidí na palubě letu 858. Žena uvedla, že to byl přímý rozkaz Kim Čong-ila, jeho úmyslem bylo zabránit konání olympiády v roce 1988 v Soulu.

Její příběh ukazuje, kam až byl Pchjongjang ochoten zajít, aby narušil nadcházející letní olympijské hry, které měly demonstrovat technologicklý rozvoj Jižní Korey. K výbuchu letadla došlo 29. listopadu 1987 nad Andamanským mořem, nedaleko od barmského pobřeží. Krátce nato byla Kim zatčená, po soudu v roce 1990 dostala milost od jihokorejského prezidenta.

Třicet let od tragédie

K tragédii došlo před třemi dekádami. Letos se znovu budou konat, tentokrát zimní, olympijské hry v Jižní Koreji a situace se zdá na první pohled naprosto odlišná. Severokorejský diktátor Kim Čong-un projevil velký zájem o účast na olympiádě a sportovci obou Korejí dokonce nastoupí pod společnou vlajkou a vytvoří jeden hokejový tým.

Někdejší špionka ale varuje, Severní Korea se podle ní zase tolik nezměnila. Navíc Pchjongjang se stále neomluvil za útok na letadlo, ani za něj nepřijal odpovědnost. „Severní Korea se od mých dob v ničem nezměnila, využívá Jižní Koreu a její ochotu vyjednávat. KLDR se neštítí ničeho, aby dosáhla svých cílů. Její vůdce klidně nechá popravit vlastní lidi, nenechte se ošálit,“ řekla Kim.

Tvrdý výcvik

Rozhovor probíhal v malém hotelovém pokoji, Kim doprovázelo šest bodyguardů. Novináři museli podepsat prohlášení, že neprozradí, kde se žena nachází. Jihokorejská vláda se bojí, že by KLDR poslala vrahy, aby ji umlčeli. Kim byla plnohodnotnou agentkou severokorejského režimu. Podstoupila tvrdý sedmiletý výcvik.

V 18 letech si ji vláda díky jejím jazykovým schopnostem vyhlédla na univerzitě. Odvezli ji do výcvikového tábora v horách, naučila se tam získávat tajná data, bojová umění, střílet, jak přežít v divočině a další schopnosti, které KLDR považuje za důležité. Její učitelkou byla Japonka Jaeko Taguči, kterou Severokorejci unesli. Kim u ní strávila dva roky. Pak ji poslali do čínského města, aby zdokonalila svou čínštinu.

V listopadu 1987 byla povolaná zpátky do Pchjongjangu, kde ji poslali na první misi. Kim a další agent Kim Sung-il se v přestrojení za japonský pár vydali do Vídně, kde si vyzvedli bombu. „Výbušnina byla umístěná do malého rádia Panasonic, byla schovaná za bateriemi,“ uvedla Kim.

Bomba v rádiu

I s bombou se vydali do Bagdádu, kde měli nastoupit na letadlo mířící do Soulu. „Byla jsem nervozní, pořád jsem si hrála s bateriemi rádia,“ řekla. Rádio bez problémů pronesla na palubu letadla. „Hlavou mi proběhla myšlenka: všichni tihle lidé tady zemřou. Pak jsem si ale uvědomila, že projevuju slabost a můj čin pomůže zemi v boji za sjednocení Koree. Byla jsem naivní,“ dodala Kim.

Bombu umístila do příhrádky nad sedadly a pak si vzala prášky na uklidnění. Ona a její komplic vystoupili z letadla při mezipřistání v Abú Zabí. Letadlo se 115 cestujícími a personálem pokračovalo do Soulu, kam ale nikdy nedoletělo. K detonaci zařízení došlo kousek od barmských břehů a letoun se zřítil do moře.

Plán B

Dvojce agentů se domů měla vrátit přes Řím a Vídeň, ale plán jim nevyšel a byli zadrženi v Bahrajnu. Pro tyto situace měli připravený plán B, kyanidovou pilulkou ukrytou ve filtru cigarety. „Učili nás, že pokud nás chytí, nebo selžeme, musíme spáchat sebevraždu. Věděli jsme, že pokud tak neučiníme, vláda ublíží našim rodinám. Proto jsme se rozhodli spolknout kyanid. Myslela jsem si, že to je konec,“ řekla novinářům.

Bývalá severokorejská agentka Kim Hjon-hui po příletu do Jižní Korey v roce 1987. Bývalá severokorejská agentka Kim Hjon-hui po příletu do Jižní Korey v roce 1987. | reprofoto/twitter

Na rozdíl od jejího společníka ji kyanid nezabil, Kim pouze ztratila vědomí, ale přežila. Z Bahrajnu byla převezená do Soulu, kde ji vyslýchali. Osm dní vydržela popírat, že ví, co se stalo. Bála se o svou rodinu, nakonec to ale nevydržela a přiznala se. Byla postavena před soud a obdržela trest smrti. Nicméně prezident Ro Tche-u jí udělil milost, jeho krok vláda velmi kritizovala.

Ro zastával názor, že Kim je stejnou obětí jako těch 115 lidí, kteří zemřeli na palubě. „Když jsem se dozvěděla, že mi udělili milost, byla jsem šťastná. Myslela jsem na svou matku, jak musí být šťastná ona, když teď ví, že její dcera přežije. Jenže, byla jsem vinná a zasloužila jsem si zemřít,“ přiznala po letech.

Druhá šance

Kim poté začala pracovat pro jihokorejské zpravodajské služby a provdala se za jednoho ze svých bodyguardů. Společně založili rodinu, Kim má dvě děti a několik vnoučat. Nedávno vydala svoji biografii a pravidelně přispívá na nadaci, kterou založili pozůstalí obětí letu 858.

„Jako živoucí svědek toho, čeho je KLDR schopná, se bojím nadcházející olympiády. Ano, a to i přestože to vypadá, že obě země zase našly společnou řeč. Nemělo by se ale zapomínat na to, že Koreje jsou stále ve válečném stavu,“ zakončila Kim rozhovor.

terezkaterka33333 ( 24. ledna 2018 19:36 )

Neverím jej, ani čo dýcha.

Zobrazit celou diskusi