Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

EU kritizuje turecký útok. Má strach o civilisty

Autor: ČTK, var - 
22. ledna 2018
18:38

Vážně znepokojena je z vojenské operace Turecka v okolí severosyrského Afrínu šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Na tiskové konferenci po jednání ministrů zahraničí EU, kde se o záležitosti mluvilo, Mogheriniová uvedla, že chce o situaci hovořit s tureckými partnery. Připomněla, že turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik bude příští týden na jednáních v Bruselu.

Znepokojení v Evropě má dva hlavní důvody, které prý v pondělí na jednání zmiňovali i zástupci členských zemí. Prvním je podle Mogheriniové hrozící humanitární krize. „Musíme zajistit přístup pro humanitární pomoc a to, aby civilisté netrpěli v důsledku vojenských aktivit,“ podotkla.

Musíme také zajistit, že každá vojenská aktivita míří proti Islámskému státu,“ zdůraznila Mogheriniová.

Turecká armáda začala ostřelovat Afrín ze svého území v pátek, v sobotu pak zahájila bombardování regionu a v neděli začala operace pozemních sil turecké armády a jejích povstaleckých spojenců ze Svobodné syrské armády (FSA). Boje pokračují i dnes.

Ankara operaci v Afrínu zdůvodňuje tím, že oblast ovládá syrská kurdská milice YPG, která je součástí milic SDF a kterou Ankara považuje za teroristickou skupinu s vazbami na kurdské povstalce v Turecku. SDF byla přitom loni v bojích proti teroristické organizaci Islámský stát významným spojencem mezinárodní koalice vedené Spojenými státy.

Další problematickou záležitostí podle Mogherinové je to, že nejnovější vývoj ve spojení s vojenskými aktivitami dalších hráčů v Sýrii může vážným způsobem podkopat obnovení rozhovorů o budoucnosti Sýrie, které jen velmi pomalu postupují v Ženevě. K nim je třeba co nejklidnější situace v Sýrii a odhodlání syrského režimu zapojit se do rozhovorů zprostředkovávaných OSN, podotkla Mogheriniová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi