Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Poznávací znamení první dámy USA? Nepřítomnost. Melania Trumpovo zvolení oplakala

Autor: Darina Jíchová - 
22. ledna 2018
14:59

Manželka prezidenta USA Melania Trumpová zatím neprojevila velký zájem o svou roli první dámy. Její kritikové poukazují na to, že jejím poznávacím znamením je její nepřítomnost. Jenom stěhování z New Yorku do Bílého domu jí zabralo pět měsíců. Na rozdíl od svých předchůdkyň se jen málokdy objeví na veřejnosti, ještě vzácnější jsou chvíle, kdy Melania promluví s novináři. 

Popularita bývalé první dámy Michelle Obamové se s tou Melaniinou nedá porovnávat, nicméně manželka současného prezidenta Donalda Trumpa je pořád oblíbenější než její muž. Bohužel pro republikány se zdá, že nemá žádný zájem svou popularitu využít a zlepšit tak image svého manžela. Není jasné, jaké jsou plány první dámy do roku 2018 a co od ní může veřejnost očekávat.

Role první dámy

Funkce první dámy a s ní spojené povinnosti jsou špatně definované, dobrovolné a zcela neplacené. Melania krátce po Trumpově zvolení řekla, že „je v první řadě matka“ a že její syn je u ní na prvním místě. Novinář Michael Wolff ve své knize Ohnivá zloba uvedl, že Melania patřila mezi ty, kdo do poslední chvíle nevěřili v Trumpovo vítězství. V knize se popisuje, jak jeho vítězství oplakala a nebyly to prý „slzy štěstí“.

První dáma USA Melania Trumpová První dáma USA Melania Trumpová | Reuters

Role první dámy se od dob Marthy Washingtonové dost změnila, Martha o své funkci řekla, že je „státní vězeňkyně, která pořádá večeře a nic víc“. Podle historiků manželky prezidentů v 19. století nebyly příliš nadšené ze stěhování do Bílého domu a nového „zaměstnání“. Louisa Adamsová, manželka prezidenta Johna Quincyho Adamse a vedle Melanie jediná první dáma nepocházející z USA, strávila manželovu prezidenturu v depresi, jedinou útěchu jí přinášela kila čokolády.

První dáma není prezident

Ani Elizabeth „Bess“ Trumannová si svou roli neužívala, dokonce odmítla novinářům poskytnout interview. „Nejsem ten, kdo byl zvolen. Veřejnosti nemám co říct,“ vzkázala tisku. Trumannová a Adamsová jsou ale výjimky. Eleanor Rooseveltová nastavila budoucím prvním dámám laťku dost vysoko, když ukázala, čeho všeho je jako manželka prezidenta schopna dosáhnout.

V jejích stopách kráčely dál i ikonické ženy jako Lady Bird Johnsonová, Jackie Kennedyová, Hillary Clintonová nebo již zmiňovaná Michelle Obamová. Tyto ženy měly během vlády svých manželů vlastní agendu a ambice a mnohdy dokázaly prosadit to, co by se prezidentům nepovedlo. Vedle nich působí Melania více než nevýrazně, nicméně podle historičky a spisovatelky Jean H. Bakerové přesně zapadá do obrazu raných prvních dam.

Michelle versus Melania

Dnešní společnost vidí první dámu jako nejvlivnější osobu ve společnosti, která zasahuje do politiky a inspiruje všechny kolem. Často mívá její slovo větší váhu než mínění zkušených politiků, jako je například viceprezident. Obamová toto splňovala do puntíku.

„Jedna z věcí, na kterou Michelle přišla podstatně dříve než já, je to, že k vedení země mnohdy nepotřebujete legislativu nebo směrnice. Zapotřebí je hlavně budovat společnost, měnit její postoje a upozorňovat na problémy,“ nechal se slyšet Barack Obama a připomněl tím, jak důležitou roli pro něj a celou jeho vládu Michelle představovala.

Na konci Obamova období patřila Michelle mezi nejoblíbenější a nejvlivnější politické osobnosti v zemi. Její proslov na sjezdu demokratů v roce 2016 byl na Twitteru sdílen vícekrát než projevy prezidentských kandidátů.

Její proslovy zatím budí jen kritiku

Melania a její první veřejné vystoupení zůstaly ve stínu Obamové. Zvláště když se ukázalo, že část jejího projevu před republikány byla vzatá z řeči, kterou Obamová pronesla v roce 2008. Od té doby se veřejnosti vyhýbá. Na druhou stranu si vysloužila přízvisko „první dáma Instagramu“, kde její profil sledují miliony lidí.

První dáma USA Melania Trumpová a její řeč o kyberšikaně První dáma USA Melania Trumpová a její řeč o kyberšikaně | Profimedia.cz

Terčem kritiky se stala i poté, co oznámila, že se během manželova období chystá zaměřit na boj s kyberšikanou. Lidé ihned poukázali na to, že její manžel je ten „největší internetový agresor“. Historikové ji ale brání a vzkazují, že první dáma by neměla být viněna za chování a rozhodnutí prezidenta.

Tichá první dáma, taky první dáma

„Podívejte se na to takhle. Žijeme v moderní době, kdy všichni můžeme být tím, kým jsme. Melania je první dáma stejně jako všechny předchozí manželky prezidentů. Jen se své role ujala jinak, než jsme zvyklí,“ uvedla historička Lauren A. Wrightová. Navíc to vypadá, že Melania se brzy více zapojí do veřejného života.

Do Východního křídla Bílého domu najala nový tým poradců, i když je zatím nejasné, zda by někdy na veřejnosti vystoupila proti svému manželovi a řekla, že nesouhlasí s jeho politikou. Je totiž pravděpodobné, že jako všichni členové Trumpova klanu je zvyklá, že každá situace má podle jejího manžela jen jedno správné řešení, a to je to jeho.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi