Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump si dal podmínku pro jednání o migraci. Nejdřív chce peníze pro vládu

Autor: ČTK - 
20. ledna 2018
20:02

Americký prezident Donald Trump nezačne jednat o migraci dřív, než demokraté odblokují peníze pro vládu a umožní jí fungovat. V sobotu to uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Americký Senát se nedokázal včas dohodnout na dočasném rozpočtu pro federální vládu, která tak ode dneška nemá k dispozici peníze na financování běžného provozu.

Demokraté schválení dočasného rozpočtu podmiňují ochranou přistěhovalců, kteří do země přišli bez dokladů jako děti, což republikáni nechtějí připustit bez souhlasu se zdí na hranicích s Mexikem a dalšími výdaji na bezpečnost.

„Prezident nebude vyjednávat o migrační reformě do té doby, než demokraté přestanou hrát hry a umožní vládě fungovat,“ uvedla Sandersová.

Za současný stav se navzájem obviňují republikáni a demokraté. Dohoda o dočasném rozpočtu neprošla Kongresem ani přesto, že obě jeho komory nyní ovládají republikáni. Sněmovna reprezentantů tento týden nové rozpočtové provizorium k financování vládních úřadů do 16. února sice schválila, opatření ale v Senátu narazilo na odpor demokratů, jejichž hlasy republikáni potřebují.

Demokraty zajímají ilegální imigranti

Naposledy podobná situace nastala v říjnu 2013, kdy byla vláda bez peněz na financování běžného provozu 16 dnů. Podobné rozpočtové krize v minulosti americké ekonomice žádnou větší trvalou újmu sice nezpůsobily, mohou ale vyvolat znepokojení na finančních trzích. Okamžité dopady toho, že se vláda ocitla bez peněz, budou patrné zřejmě až po víkendu. Některé méně důležité úřady by zůstaly zavřeny, na nucené neplacené dovolené by se ocitly statisíce státních zaměstnanců.

Bílý dům obvinil již dříve z krachu jednání demokraty. „Demokraty zajímají ilegální imigranti víc než naše armáda a bezpečnost na jižní hranici. Mohli se s námi snadno dohodnout, ale místo toho se rozhodli vsadit na zastavení financí,“ zmínil na Twitteru prezident Trump.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dobry-clovek ( 21. ledna 2018 12:07 )

Mnoho lidí to vidí tak,že křivou falešnou hubu Darmoše volí bud: 1.lidi co nemaji ani páru jaké zlo volí.. 2.zmetci co vědí že s Drahošem se bude hezky orat a krást vesele dál... 3.šmejdi co ho budou mit jako figurku a ktery vše odsouhlasi,protože nemá vlastní názor ani myšlenky.. 4.omladina co je blbá a jen si myslí že něčemu rozumí a přitom jsou to jen ubožaci s vymytym mozkem taktež bez vlastniho nazoru co papouškuj co se jim řekne,no blbá hloupá mládež co by měla jit do kamenolomu...

Zobrazit celou diskusi