Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na hotel Intercontinental zaútočili ozbrojenci. Zemřelo 18 civilistů

Autor: ČTK, zzu, ula - 
21. ledna 2018
18:55

Počet obětí nočního útoku na hotel Intercontinental v Kábulu se zvýšil na 14 cizinců a čtyři Afghánce. S odvoláním na prohlášení afghánského ministerstva vnitra o tom informovala agentura AP. Podle mluvčího úřadu bylo 11 cizinců zaměstnaných u společnosti KamAir, což jsou soukromé afghánské aerolinky. Ukrajina potvrdila šest svých mrtvých občanů. Česká diplomacie nemá žádné informace, že by mezi oběťmi byli Češi.

„Mezi oběťmi nejsou čeští občané,“ řekla Irena Valentová z ministerstva zahraničí. Praha byla kvůli útoku v kontaktu s českým zastupitelským úřadem v Kábulu. Jak Valentová dodala, ministerstvo důrazně nedoporučuje občanům ČR z důvodu dlouhodobě zhoršené bezpečnostní situace a vysokého rizika únosů do Afghánistánu cestovat.

Dalších deset osob utrpělo při útoku zranění, mezi nimi šest příslušníků bezpečnostních složek a čtyři civilisté. Podle nejmenovaných afghánských zdrojů, které citovala agentura Reuters, může být obětí až 30 a více.

K činu se přihlásilo islamistické hnutí Tálibán. Jak oznámil ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin, mezi oběťmi je šest Ukrajinců. „Spolupracujeme s bezpečnostními silami v Afghánistánu na objasnění okolností tohoto teroristického činu,“ napsal šéf diplomacie na Twitteru.

Video  Při útoku na Intercontinental zemřelo 18 civilistů. Hořela i kuchyně  - Reuters
Video se připravuje ...

Afghánské speciální jednotky zachránily z hotelu přes sto lidí, včetně čtyř desítek cizinců. „Operace skončila, všichni útočníci jsou mrtví, zachráněno bylo 153 lidí, včetně 41 cizinců,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Nadžíb Daníš po více než dvanáctihodinovém zásahu. Mluvčí rovněž uvedl, že útočili tři ozbrojenci. Dva z nich bezpečnostní složky zastřelily už v sobotu večer a třetího v neděli ráno.

Někteří z přeživších se spustili z oken hotelů po svázaných prostěradlech. Obzvlášť v patrech, kde propukl požár, jim totiž hrozilo, že uhoří k smrti.

Ozbrojenci zaútočili na kábulský hotel Intercontinental, který mají v oblibě zahraniční turisté a diplomati, kolem 21:00 místního času (17:30 SEČ). Hotelovou kuchyni a čtvrté patro zachvátil požár.

Speciální jednotky poté postupovaly patro po patře a zachraňovaly hotelové hosty. Agentura Reuters uvedla, že se v hotelu měla dnes konat konference o informačních technologiích za účasti provinčních představitelů. Podle afghánského ministerstva telekomunikací tak v době útoku v hotelu bylo více než 100 inženýrů a expertů v oblasti IT. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

V Afghánistánu ale stojí za podobnými akcemi často radikální hnutí Tálibán. Terčem jeho ozbrojenců se stal stejný hotel už v roce 2011, kdy zemřelo 21 lidí včetně devíti útočníků. Hotel Intercontinental je jedním z hlavních luxusních ubytovacích zařízení v Kábulu a bývá využíván ke konferencím, jichž se účastní i vládní představitelé.

smeagol ( 21. ledna 2018 19:53 )

"... hrozilo, ze uhori k smrti." Ono se da uhoret jinak?

gabreta ( 21. ledna 2018 13:37 )

Tam teď bude levno. To je ideální destinace pro naše turisty!!!

prycsnima ( 21. ledna 2018 10:04 )

 Panelák hotel .😂 Kdo je slimákům chodí,sám sobě škodí.Brzy i ve vašem městě .vy už se o to postaráte ,vy drahouška voliči.

Zobrazit celou diskusi