Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zemřel slavný michelinský šéfkuchař Bocuse (†91). Postaral se o revoluci v oboru

Autor: ČTK, zzu - 
20. ledna 2018
14:35

Zemřel jeden z nejznámějších šéfkuchařů světa, Francouz Paul Bocuse (†91), informoval na Twitteru francouzský ministr vnitra Gérard Collomb. Bocuse, dlouholetý držitel tří michelinských hvězd, byl mezi odborníky označován jako guru moderní gastronomie nebo jako papež francouzské kuchyně. Stál totiž u zrodu hnutí „nouvelle cuisine“, které v 60. a 70. letech 20. století způsobilo doslova revoluci důrazem na experiment, prezentaci jídel a kvalitní sezonní ingredience.

Bocuse se stal prvním šéfkuchařem moderní éry, který dovedně využil svého postavení celebrity. Do své restaurace v Collonges-au-Mont-d’Or u Lyonu tak lákal labužníky z celého světa, kteří přijížděli ochutnat jeho slavné speciality – polévku s černými lanýži, šunku v seně, drůbeží frikasé s borůvkami či holoubátka. Podnik drží tři michelinské hvězdy, nejvyšší ocenění v oboru, nepřetržitě od roku 1965.

Velký propagátor francouzské kuchyně s vizáží bonvivána stál u zrodu mnoha trendů, které ve světě vysoké gastronomie přežívají dodnes. Kladl důraz na perfektní servis, estetické působení jídla na talíři a neobvyklé kombinace surovin, přitom však neměl strach experimentovat s tradičními postupy a zpracováním.

Společně s dalšími slavnými šéfkuchaři založil spolek „Bande a Bocuse“ k propagaci nové kuchyně. V roce 1987 pak inicioval soutěž „Bocuse d’Or“, která každoročně oceňuje nejlepší světové šéfkuchaře.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jany ( 20. ledna 2018 15:39 )

a kolik dalsich umite vyjmenovat?

karelka ( 20. ledna 2018 14:54 )

Nejznámější?????,nikdy jsem o něm nic neslyšel.....

Zobrazit celou diskusi