Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ruský soud odmítl stížnost Navalného na volby. Kvůli právním nedostatkům

Autor: base, ČTK - 
19. ledna 2018
10:10

Ruský ústavní soud se odmítl zabývat stížností vůdce ruské opozice Alexeje Navalného na odmítnutí jeho kandidatury v březnových prezidentských volbách. Soud své rozhodnutí podle agentury RIA Novosti zdůvodnil právními nedostatky.

Ruská ústřední volební komise loni Navalného odmítla zaregistrovat jako kandidáta ve volbách kvůli jeho pravomocnému odsouzení. Navalnyj byl loni na jaře odsouzen k pětiletému podmíněnému trestu za údajnou krádež dřeva v podniku Kirovles. Oponent Kremlu to ale označuje za rozhodnutí, které souvisí s jeho politickou činností.

Navalnyj vznesl stížnost na odmítnutí kandidatury i k nejvyššímu soudu, který ji rovněž odmítl a stejně tak zamítl i Navalného odvolání. Navalného obhájce tehdy řekl, že rozhodnutí volební komise o zákazu kandidovat sice vstupuje v platnost, ale že je Navalnyj napadne u Evropského soudu pro lidská práva.

Navalnyj po rozhodnutí komise vyzval k bojkotu prezidentských voleb. Označil je za frašku, neboť se jich podle něj smějí zúčastnit jen dosavadní prezident Vladimir Putin a kandidáti, které si sám vybral. K podpoře bojkotu svolal na 28. ledna celostátní protestní akci. Ve čtvrtek policie podnikla razii v jeho petrohradské kanceláři.

VIDEO: Jak vypadalo polití Navalného zelenou barvou:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi