Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Polsko obměnilo ministry, názor na migranty ale zůstal: Do země je nepustíme, říká vláda

Autor: ČTK - 
18. ledna 2018
14:30

Nová polská vláda premiéra Mateusze Morawieckého nijak nemění odmítavý postoj k přijímání uprchlíků. Uvedla to ve čtvrtek vládní mluvčí, která reagovala na některé spekulace o možném vstřícnějším postoji kabinetu, v němž premiér vyměnil některé ministry s negativními vztahy s Bruselem. Právě Evropská komise podala kvůli odmítání dohodnutých uprchlických kvót na Polsko, Česko a Maďarsko žalobu.

„Postoj vlády premiéra Mateusze Morawieckého týkající se migrační politiky i tzv. přerozdělování zůstává beze změn. Všelijaká tvrzení, že se něco změnilo, jsou Fake News (lživé zprávy),“ napsala na Twitteru mluvčí Joanna Kopcińská s použitím termínu zpopularizovaného americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Nový kabinet, staré názory

Morawiecki minulý týden částečně obměnil kabinet, z něhož odvolal mimo jiné ministry obrany, zahraničí a ochrany životního prostředí, s jejichž jmény se spojovaly ostré spory s opozicí a bruselskými institucemi EU o ohrožení právního státu v Polsku či o kácení v chráněném Bělověžském pralese.

Polský premiér Mateusz Morawiecki a jeho nová vláda Polský premiér Mateusz Morawiecki a jeho nová vláda | Reuters

Vzápětí nový polský premiér absolvoval pracovní večeři se šéfem EK Jeanem-Claudem Junckerem, po níž oba dali najevo vůli pokročit v jednání o stavu vlády práva v Polsku v souvislosti s Bruselem kritizovanou justiční reformou. Hovořili i o migraci, k žádnému sblížení postojů obou stran však podle dostupných informací nedošlo. V některých médiích se však objevily spekulace, že by nový premiér mohl ve snaze o zlepšení vztahů s vedením Unie přístup k uprchlíkům změnit.

Komise začátkem ledna podala u Soudního dvora Evropské unie žaloby proti zmíněné trojici visegrádských zemí kvůli trvalému odmítání přijímat uprchlíky na základě kvót. Polsko však podle Morawieckého bez ohledu na to nehodlá svůj postoj měnit a chce se zaměřit na pomoc uprchlíkům v místě jejich původu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině