Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rumunsko povede poprvé v historii žena: Podporovala podezřelé „zmírnění“ trestního zákoníku

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
18. ledna 2018
14:52

Novou premiérkou Rumunska se má stát 54letá europoslankyně Viorica Dancilaová, kterou nominovala vládnoucí Sociálnědemokratická strana (PSD). Prezident Klaus Iohannis zdůraznil, že při výběru se řídil striktně „parlamentní aritmetikou“. Předchozí premiér Mihai Tudose odstoupil poté, co mu jeho domovská PDS nevyslovila důvěru.

„Je mi naprosto jasné, že sociální demokraté mají většinu. Zvážil jsem všechny argumenty a rozhodl se jmenovat jejich kandidátku,“ řekl Iohannis. Prezident středopravé orientace dodal, že nový kabinet by měl být sestaven do 1. února.

Zabrání nová premiérka korupci?

Prezidentova volba bude podle agentury Reuters posuzována zejména na základě toho, jak se nová premiérka postaví ke korupci v nejvyšších patrech politiky – zda boj s ní usnadní, anebo zabrzdí. Agentura dále uvedla, že prezidenta Iohannise mohly od jmenování Dancilaové odrazovat její blízké vazby se šéfem PSD, kterým je Liviu Dragnea podezřelý z korupce.

Spory s Dragneou poznamenaly i poslední týden mandátu předchozího premiéra. Mihai Tudose byl druhým premiérem, kterého vlastní strana PSD v uplynulých sedmi měsících sesadila. „Nechtěl jsem ve straně způsobit rozvrat. Jmenovali mě, sesadili mě. Přijímám plnou zodpovědnost za svoje činy. Nelituju ničeho, co jsem během svého období udělal,“ řekl Tudose po svém odvolání.

Bývalý premiér Mihai Tudose Bývalý premiér Mihai Tudose | Reuters

Za normálních okolností by kabinet vedl šéf nejsilnější parlamentní strany, ale Dragnea být ve vládě nemůže, protože byl předloni podmínečně odsouzen ke dvěma letům vězení za volební podvody a podplácení. Dragnea je jedním z několika členů vládní koalice, kteří jsou podezřelí z korupce. Obvinění odmítá.

Viorica Dancilaová v kostce

Veřejnosti neznámá Dancilaová na sebe upozornila loni v únoru, kdy před Evropským parlamentem hájila kontroverzní krok rumunské vlády. Bukurešť měla v úmyslu zmírnit svůj trestní zákoník. Podle agentury AFP by se pak někteří odsouzení vyhnuli trestnímu stíhání. Brusel snahu rumunské vlády ostře kritizoval a ta od něj po vlně lidových protestů, nejsilnějších od roku 1989, upustila.

Předseda PSD popsal Dancilaovou jako „respektovanou europoslankyni, která od roku 2009 hájí zájmy Rumunska v Bruselu“. Řekl, že politička je „nekonfliktní, komunikativní a má dobré vztahy s Evropskou komisí“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi