Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kim Čong-un jako dítě? Trochu při těle, ale skvělý v basketu, vzpomínají spolužáci

Autor: Darina Jíchová - 
16. ledna 2018
19:51

Kim Čong-un (34) navštěvoval školu Liebefeld-Steinhölzli, která sídlí blízko švýcarského Bernu. Spolužákům byl představen jako Pak Un, syn jednoho ze severokorejských ambasadorů. Jeho někdejší přátelé na něj vzpomínají jako na dobrého basketbalistu a člověka, který nezkazil žádnou srandu.  I přes drobný vzrůst, 165 centimetrů, prý v „basketu“ vynikal.

V letech 1998-2000 žil Kim se svou tetou Ko Jong-suk a navštěvoval soukromou školu. Jeho spolužáci o něm řekli, že měl „dobrý smysl pro humor“ a byl „posedlý basketbalem“. Mezi studenty byl velmi oblíbený, společně si prý užili „spoustu legrace“, celkově ho popsali jako „správného kamaráda“. Dnes by k němu už nikdy tyto popisky, snad až na oblibu basketbalu, nepřiřadili.

Kim Čong-un dnes vs. Kim ve škole

Kim Čong-un se prezentuje jako diktátorský lídr Severní Korey. Mluví se o něm převážně ve spojitosti s jaderným programem jeho země a s korejskou krizí. Stránky novin plní jeho slovní přestřelky s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Během 90. let měl ale úplně jinou pověst a v USA ho zajímal především jeho oblíbený basketbalový klub Chicago Bulls. Ve škole navštěvoval hodiny s ostatními německy nemluvícími studenty. V kolektivu byl oblíbený, učitelé o něm řekli, že byl „pilný a ambiciózní“. Spolužáci zavzpomínali také na jeho kolekci Nike botasek, které mu celkem záviděli. I přes svůj malý vzrůst a mírnou nadváhu byl prý skvělý basketbalista, byl také velký fanoušek Michaela Jordana.

Kim Čong-un s americkým basketbalistou Dennisem Rodmanem. Kim Čong-un s americkým basketbalistou Dennisem Rodmanem. | reprofoto/twitter

I přes veškeré nadání Kim nezískal závěrečný certifikát, který by potvrzoval jeho vzdělání. Když mu bylo 15 let, jeho otec Kim Čong-il ho nechal přemístit do další školy. Tam se Kim spřátelil se synem portugalského diplomata Joaoem Micaeloem. Micaelo zůstal ve Švýcarsku a dnes je šéfkuchařem v jedné z bernských restaurací.

Střední proud

„Nepatřili jsme mezi nejchytřejší žáky, ale zase jsme nebyli úplně hloupí, byli jsme taková střední vlna,“ řekl Micaelo. „Hodně jsme toho spolu zažili, spoustu legrace, byl to dobrý přítel a mezi dětmi oblíbený,“ dodal. „Hrávali jsme spolu basketbal, měl jsem ho moc rád. Ozvi se mi, ať si můžeme sdělit všechny novinky,“ vyzval ho Micaelo skrze tisk. Kim Čong-un se svou totožností příteli svěřil. „Nevěřil jsem mu, když mi řekl, kdo je.“

Kim Čong-un s otcem. Kim Čong-un s otcem. | reprofoto/twitter

„Trávil jsem u něj doma skoro každé odpoledne. Měl doma kuchaře, který nám uvařil, co jsme chtěli. Kim měl rád kuře se sladkokyselou omáčkou, to mně tenkrát moc nechutnalo. Měl taky tu nejlepší techniku, televizi, mobily, přehrávače a playstationy,“ dodal Micaelo. „O domově mluvil jen málokdy, chodili jsme spolu i na party, nikdy jsem ho ale neviděl pít.“

V Bernu žijí i další jeho spolužáci, Marco Imhof Severokorejce popsal jako veselého a vtipného člověka, uvedl, ale také, že byl velmi soutěživý a nerad prohrával. „Politika byla ve škole tabu. Kim vycházel se všemi dobře i s dětmi pocházejícími ze zemí, které patří mezi nepřátele KLDR.“

Teta pro něj chtěla normální život

K životu s Kimem se vyjádřila i jeho teta z matčiny strany Ko Jong-suk, která nyní žije v USA. „Žili jsme v normálním rodinném domku jako normální rodina. Byla jsem pro něj jako matka. Často jsem mu říkala, ať přivede kamarády na návštěvu. Připravovala jsem pro ně svačiny, stavěli lego a jedli koláče jako normální děti,“ uvedla.

Kim podle ní nebyl zas tak náročné dítě, ale byl netrpělivý a temperamentní. Nikdy nebyl drzý a ani neodmlouval, ale pokud se mu něco nelíbilo, uměl držet protestní hladovku. Jako s teenagerem s ním bylo čím dál těžší vyjít. Ko uvedla, že ho jednou nachytala se sadomaso pornočasopisem.

To souhlasí i s výpovědí, kterou podal jeden z bodyguardů, který s rodinou ve Švýcarsku žil. Mnoho Kimových spolužáků si myslelo, že bezpečností opatření kolem rodiny jsou „přehnaná“ a „bizarní“. Kim Čong-un se krátce po roce 2000 musel vrátit domů, nikdo neví proč. Někdo se domnívá, že jeho otci vadilo  nadšení pro západní, hlavně americkou kulturu.

Švýcarské dědictví - hodinky a farmy

Jeho dětství ve Švýcarsku se na něm podepsalo. V KDLR nechal vybudovat horské středisko a farmy po vzoru těch, jaké viděl v Alpách. Resortu ještě chybí vlek, který kvůli sankcím nemohl být dostavěn. Kim je také známý tím, že své generály a oblíbené úředníky odměňuje švýcarskými hodinkami.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi