Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Chlapec (†6) si pohladil netopýra a zemřel. Proti vzteklině nepomohla ani drahá léčba

Chlapci se pohlazení netopýra nevyplatilo. Onemocněl vzteklinou a zemřel.
Chlapci se pohlazení netopýra nevyplatilo. Onemocněl vzteklinou a zemřel.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Mii - 
16. ledna 2018
21:56

Nešťastný osud potkal rodinu Roqueových z Orlanda na Floridě. Krátce poté, co si jejich šestiletý syn Ryker pohladil netopýra, kterého jeho otec našel na zahradě, ochrnul a následně zemřel v nemocnici na vzteklinu. Doktoři se chlapci pokoušeli pomoci experimentální léčbou, která zatím fungovala jen u pár lidí, ale marně. Proti vzteklině existuje léčba, je ji ovšem třeba podstoupit co nejdříve po infikování.

Smutný příběh začíná ve chvíli, kdy Henry, otec šestiletého Rykera, našel na zahradě jejich domu netopýra. Vypadal nemocně, tak jej vložil do kýblu a svému synovi řekl, ať na něj nesahá. Rykera ale zvíře přitahovalo, a tak se k němu vydal a netopýra si pohladil. Nemocné zvíře jej při tom poškrábalo.

Henry synovi vynadal, ale více věc neřešil. O nemocnici uvažovali, ale syn rodiče s brekem prosil, ať do ní nemusí, protože by určitě dostal injekci, které nesnáší. Rodiče nakonec souhlasili.

Týden poté se ale začaly objevovat první problémy. Ryker se cítil slabý, nemohl se pořádně pohybovat a halucinoval. Rodiče ho tak vzali do nemocnice, kde doktoři okamžitě poznali, kde je problém – jejich syn má vzteklinu.

Vzteklina je vysoce nebezpečné onemocnění, není ale neléčitelná. Pokud je vakcína podána co nejdříve po infikování, ke kterému obvykle dojde po pokousání nějakým zvířetem, existuje šance na přežití. Rodina Roqueových ale možnou nemoc neřešila, a když přišla do nemocnice, na standardní léčbu bylo pozdě. Nemoc už postoupila do mozku.

Experiment, který ne vždy funguje

Rodiče proto svolili, aby Ryker podstoupil experimentální léčbu jménem Milwaucký protokol, která zatím oficiálně vyléčila jen dva lidi v USA. U této léčby, která měla představovat naději pro jinak téměř fatální vzteklinu, jde o to, že pacientovi je chemicky navozeno kóma, při němž jsou mu podávána antivirotika. Když byl protokol klinicky testován, jen 5 lidí z 36 přežilo. Objevila se proto kritika, že léčba nefunguje a ti lidé, kteří přežili, přežili proto, že byli nakaženi výjimečně slabým virem.

Přesto s ním američtí doktoři začali experimentovat v praxi. Ryker měl být třetím pacientem, kterému měl protokol pomoci mimo klinické testy. Nedařilo se ovšem. Chlapec v nemocnici zemřel. Rodiče následně založili crowdfundingovou kampaň, ve které od lidí vybírají peníze na zpětné uhrazení nemocničních výdajů.

Vzteklina v Česku?

Vzteklina je virové onemocnění, které se vyskytuje u všech teplokrevných živočichů včetně lidí. Přenášejí ji ale hlavně šelmy a letouni. K přenosu viru dochází slinami, což znamená, že nejčastěji pokousáním. Ročně na nemoc zemře okolo 55 tisíc lidí po celém světě. V Česku byla nemoc naposledy zaznamenána v roce 2015 u netopýra nalezeného v pražských Riegrových sadech a loni v srpnu na Těšínsku, taktéž u netopýra.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 16. ledna 2018 23:04 )

A proto zásadně nehlaďte Kalouska. Ta svi.ně má vzteklinu pořád.

jasnovidec01 ( 16. ledna 2018 22:48 )

Už vím ,že jsem udělal dobře když jsem ty s v i n ě létající myši na chalupě zlikvidoval,mám malé vnoučata a ty jsou mě přednější než jejich ochrana.ať táhnou někam do skal mrchy

Zobrazit celou diskusi