Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Papež vytáhl fotku dítěte, které zabila atomovka: „Svět je na hraně jaderné války“

Autor: simao, ČTK - 
16. ledna 2018
00:41

Během cesty letadlem přes Atlantik papež František vytáhl fotku oběti svržení atomové bomby na Nagasaki. Varoval při tom svět před další hrozbou jaderné katastrofy. Jeho přílet do Chile, kde byla hlava katolické církve naposledy v roce 1987, se neobešel bez protestů. A chilští policisté na lanech museli sundávat demonstrantky převlečené za jeptišky z výšin reklamních bannerů.

Fotku chlapce, který zemřel při svržení atomovky na Nagasaki, si papež František připravil při provizorní tiskovce s novináři na palubě letadla překonávajícího trasu z Itálie do Chile. Papež uvedl, že se skutečně obává nebezpečí jaderné války a míní, že svět stojí na její „samotné hranici“. 

Nezmínil při tom, jak by se možná očekávalo, přímo hrozbu týkající se severokorejského režimu Kim Čong-una. „Myslím, že jsme na samotné hranici. Opravdu se toho obávám. Jedna nehoda stačí k tomu, aby se věci zhrošily,“ podotkl.

Papežem pohnula fotka mrtvého dítěte

Fotka, kterou při té příležitosti vytáhl, byla mimořádně emotivní. Zobrazuje totiž chlapce, který na svých zádech nese tělíčko svého mrtvého bratra - oběti svržené atomovky na japonské Nagasaki. „Značně mnou pohnulo, když jsem to viděl. Jediné, na co jsem mohl myslet, když jsem to viděl, byla slova ′ovoce války′. Takový obrázek může být víc než tisíc slov,“ upozornil František.

Papež František varoval při cestě z Itálie do Chile před jaderným konfliktem. Papež František varoval při cestě z Itálie do Chile před jaderným konfliktem. | Reuters

Přesun letadlem má přitom již papež za sebou. Dorazil do chilské metropole, kde ho na letišti přívítala tamní prezidentka Michelle Bacheletová. Hlava katolické církve v úterý zahájí oficiální program své návštěvy Chile, kde je během svého pětiletého pontifikátu poprvé. Na papežovu bezpečnost bude dohlížet na 18 tisíc policistů.

Aktivistky převlečené za jeptišky

V Chile byl papež naposledy v roce 1987, kdy Jan Pavel II. zamířil do země, které tehdy vládl ještě diktátor Augusto Pinochet a ke katolické víře se tam hlásilo na 70 procent obyvatel. Nyní je tento počet asi o deset procent nižší. S prezidentkou Bacheletovou, jejíž otec byl jednou z prvních obětí Pinochetovy diktatury, se papež v úterý oficiálně setká v prezidentském paláci.

Bacheletová, která je nevěřící, proslula jako reformátorka, mimo jiné pomohla k uzákonění registrovaného partnerství homosexuálů a povolení interrupcí alespoň ve výjimečných případech. Ohledně potratů na sebe snažily upoutat při papežově příležitosti pozornost aktivistky, které se převlékly za jeptišky a místní policisté je museli sundavat z výšin reklamních bannerů

Demonstrace při příletu papeže do Chile: Aktivistky se převlékly za jeptišky a policisté je museli stahovat z výšky. Demonstrace při příletu papeže do Chile: Aktivistky se převlékly za jeptišky a policisté je museli stahovat z výšky. | ČTK

Nejsledovanějším bodem úterního papežova programu, který se bude celý odehrávat v Santiagu de Chile, bude mše v O´Higginsově parku. Na rozloze asi 770 tisíc metrů čtverečních se tam očekává půl milionu věřících. Odpoledne místního času (večer SEČ) jedenaosmdesátiletý papež krátce navštíví ženskou věznici a večer se v místní katedrále setká s biskupy, kněžími a seminaristy.

Očekávají se další protesty

V Chile se papež chystá také do města Temuco, kde se setká s místními domorodými obyvateli Araukánci (Mapuči). Ve čtvrtek zakončí návštěvu Chile na severu země ve městě Iquique, kde se má setkat i se dvěma z obětí Pinochetovy diktatury (1973-2000). Poté odletí do Peru, kde bude do neděle.

V každé z oblastí, kterou papež v Chile navštíví, mají obyvatelé v příslušný den volno, jež schválil chilský parlament. Během papežovy návštěvy se očekávají i další demonstrace, které už ohlásili mimo jiné feministky, homosexuálové či původní obyvatelé. Araukánci chtějí upozornit na boj s vládou o území, jež si nárokují po dávných předcích. Minulý týden se stalo několik chilských katolických kostelů terčem útoků radikálů, kteří rozbíjeli okna a pokoušeli se zakládat požáry.

Posledním bodem papežova úterního programu je soukromé setkání s jezuity. Jako novic tohoto řádu František v Santiagu před šedesáti lety studoval, tehdy ještě jako Jorge Bergoglio. Podle agentury AFP se setká papež možná i s některým ze svých dávných kamarádů.

Speciální slovníček kvůli papežovi

Organizátoři papežovy cesty do Chile a Peru vydali pro účastníky akcí jeho týdenního pobytu speciální slovník. Kromě církevních výrazů do něj zahrnuli i obraty a slovní spojení často používaná současnou hlavou katolické církve. Informoval o tom dnes server chilského deníku El Mercurio.

Papež, který je původem z Argentiny, sice mluví španělsky jako obyvatelé Chile a Peru, ve své mluvě ale používá řadu specifických výrazů. Těm se začalo říkat „bergoglismy“ právě podle papežova občanského příjmení.

Papež František se vydal poprvé od dob Jana Pavla II. do Chile. A trochu ho pozlobil vítr. Papež František se vydal poprvé od dob Jana Pavla II. do Chile. A trochu ho pozlobil vítr. | ČTK

Jako milovník fotbalu papež také ve svých projevech využívá příměry z fotbalového prostředí. „Papež svými obraty dělá mnohdy i překladatelům těžkou hlavu,“ řekla argentinské tiskové agentuře Telam autorka slovníčku bergoglismů Lilian Calmová. Papež František, který je fanouškem fotbalového klubu San Lorenzo (z Buenos Aires), např. v minulosti uvedl: „Prosím vás, abyste se za mě modlili, abych i já na hřišti, na něž mě Bůh povolal, mohl hrát zápas čestně a statečně pro blaho nás všech.“

terezkaterka33333 ( 18. ledna 2018 22:13 )

priserka, to isté sa pýtam aj ja. Prečo pomáha zlodejom a vrahom. Prečo trpia a zomierajú malé deti ? Prečo farár pri pohrebe mladého človeka povie, že Boh má s ním iné úmysly. To neni vysvetlenie. Katolícka cirkev je najhoršia. Má na svedomí miliony ľudských životov. Je to najbohatší spolok na svete. A v biblie sa nepíše, aby hrabali majetky a bohatstvo. Farári majú súkromné účty. Načo ? Všetky potreby majú zabezpečené.

hejpockej ( 16. ledna 2018 10:25 )

kde byl a co delal? Byl znechucen a zniceny tim co lide dokazou. Andele placou, modli se a trpi spolecne s trpicimi. A co maji delat? Zabijet? Konat dalsi zlo aby zabranili ublizovani a zlu?

hejpockej ( 16. ledna 2018 10:22 )

priserko, Buh je s temi, kterym se ublizuje, pokud v nej veri... pomahala bys nekomu ty, kdo v tebe a v tvoji pomoc neveri? Buh ale neoplaci zlo zlem, jen cini dobro. Tedy nemuzeme od nej cekat ze zastavi zlo, protoze to jde zastavit jenom vetsim zlem. Buh nedela zlo a nemuze za zlo, to dela dabel (prostrednictvim lidskych zrud). Jediny co muzeme pro dobro udelat, ze vsichni budeme verit v Boha a konat dobro, a snazit se tim vymytit zlo.

priserka ( 16. ledna 2018 09:48 )

Kde byl a je bůh, když se ubližuje těm nejvíce bezbranným. Může mi to, prosím, někdo z věřících vysvětlit.

Gottwald ( 16. ledna 2018 09:23 )

Tohle přeci nemůže být nejvyšší představitel křesťanů na světě, myslím že chce křesťanství dát do područí islámu........je to zbabělec...

Zobrazit celou diskusi