Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tunisko po protestech couvlo. Lidem rozdá na sociálních dávkách 1,5 miliardy

Tunisko se potýká s protesty (archivní foto).
Tunisko se potýká s protesty (archivní foto).  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK, bru - 
14. ledna 2018
09:19

Tuniská vláda oznámila sérii sociálních reforem, informoval dnes server BBC. Kabinet o nich mimořádně jednal v reakci na týden trvající protesty, které vyvolalo zdražování a vládní úsporná opatření, a během nichž bylo zatčeno přes 800 lidí. Parlament bude na návrh vlády jednat o reformě zdravotnictví, bytové politiky a o větší finanční pomoci lidem v nouzi, uvedli představitelé kabinetu.

Tunisko je označováno za jediný případ úspěšného přechodu k demokracii v rámci revolucí takzvaného arabského jara. Od sesazení autoritářského prezidenta Zína Abidína bin Alího se však v zemi vystřídalo devět vlád a žádná z nich se nedokázala vypořádat s vážnými ekonomickými problémy, nehledě na rozbujelou korupci a teroristické hrozby.

Před rokem přistoupil Mezinárodní měnový fond (MMF) výměnou za ekonomické reformy na program čtyřleté finanční pomoci Tunisku v celkové výši asi 2,8 miliardy dolarů (60 miliard Kč). V prosinci MMF Tunis vyzval, aby přistoupil k „nezbytnému“ snížení schodku státního rozpočtu.

Přestože se tuniský premiér Júsuf Šáhid pokoušel Tunisany uklidnit tvrzením, že rok 2018 bude posledním „těžkým“ rokem, lidé v reakci na úsporná opatření vlády vyšli do ulic.

Během demonstrací, které se v několika tuniských městech konaly od pondělí, bylo pro podezření z násilného chování, loupení a rabování zatčeno 803 osob a 97 členů ozbrojených složek bylo zraněno, oznámilo v sobotu tuniské ministerstvo vnitra. Znepokojení nad počtem zadržených projevila již v pátek OSN.

Tuniský prezident Kaíd Sibsí obvinil zahraniční tisk, že nepokoje „zveličuje“ a poškozuje obraz Tuniska. V sobotu vyjednávala hlava státu o reformách se zástupci politických stran, odborů a zaměstnavateli.

Ministerstvo sociálních věcí posléze oznámilo, že vláda navrhla zvýšit rozpočet na sociální dávky lidem v nouzi o 170 milionů dínárů (1,43 miliardy Kč). „Týká se to 250.000 rodin,“ uvedl ministr sociálních věcí. „Navýšení pomůže chudým a střední třídě,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi