Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Novinář kritizoval nárůst politického násilí: Zavraždili ho

Carlos Dominguez.
Carlos Dominguez.  (Autor: PressTV)
Autor: ČTK - 
14. ledna 2018
09:31

V severomexickém státě Tamaulipas byl v sobotu zavražděn nezávislý novinář. V oficiálním sdělení to uvedly místní úřady, které cituje agentura Reuters. Pro mediální pracovníky je Mexiko jednou z nejnebezpečnějších zemí na světě.

Novinář Carlos Dominguez (†77) byl zavražděn ve městě Nuevo Laredo. Generální prokuratura nyní vyšetřuje okolnosti činu. Zdá se, že souvisel s novinářskou činností zavražděného. V jednom ze svých posledních textů Dominguez pranýřoval nárůst politického násilí, které Mexiko zasáhlo před červencovými prezidentskými volbami. Světová média označují situaci v zemi jako krizi svobody slova. Vraždu novináře na svém twitterovém účtu odsoudil guvernér státu Francisco García Cabeza de Vaca.

 

Dominguez v minulosti pracoval pro několik tištěných titulů, v poslední době však působil jako nezávislý novinář a pracoval zejména pro zpravodajské weby, na kterých publikoval názorové sloupky. K vraždě mělo podle listu Chicago Tribune dojít při průjezdu městem Nuevo Laredo. Dominguez měl řídit svůj vůz, ve kterém byli podle všeho přítomni i jeho příbuzní. Ti z místa tragédie vyvázli bez zranění. Mluvčí státní bezpečnosti Luis Alberto Rodriguez uvedl, že na těle zavražděného měly být bodné rány a údajně také střelná zranění.  

Během roku 2017 zemřelo podle skupiny advokátů Reportéři bez hranic v souvislosti se svou prací na celém světě nejméně 67 žurnalistů. Mexiko skupina označila za nejnebezpečnější zemi pro novináře na západní polokouli.

VIDEO: Policie vyšetřuje vraždu novinářky Daphne Caruanové Galiziové na Maltě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi