Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ve městě napadl sníh jako popel. Lidé se bojí o své zdraví

Autor: Darina Jíchová - 
13. ledna 2018
21:45

Že v kazašském městě Temirtau napadl sníh, není nic neobvyklého. Nicméně vlivem obrovské koncentrace znečištění má sníh černou barvu a připomíná spíš popel. Lidé mají strach o své zdraví. Rodiče nechtějí, aby si děti na sněhu hrály. Místní na situaci upozornili skrze sociální média a doufají, že jim pomůže vláda. Informovala o tom stanice BBC.

„Takhle tady nemůžeme žít, dusí nás to,“ komentoval současný stav ve městě jeden z obyvatelů. Speciální skupina vědců, mezi nimi státní experti i ekologové z nezávislých organizací, se vypravila do oblasti. Chtějí identifikovat, co přesně zbarvení sněhu způsobilo. Město je největším centrem metalurgického průmyslu, v oblasti se těží železná ruda. V Temirtau sídlí i pobočka největšího producenta oceli na světě – firmy ArcelorMittal.

Petice pro prezidentovu dceru

Tamější obyvatelé věří, že znečištění způsobil právě metalurgický komplex. Rozzuření lidé se rozhodli podat petici, kterou adresovali Alije Nazarbajevové, nejmladší dceři prezidenta Nursultana Nazarbajeva. Nazarbajevová je zároveň předsedkyní Asociace kazašských ekologických organizací.

„Sníh je jako lakmusový papírek, a když vidíme, jaký výsledek prokázal tento test, musíme jednat. Jsme zděšení a máme strach. Bojíme se, jaké následky pro nás toto znečištění má,“ stojí v dopise, kterém lidé dodávají: „Všechen prach z metalurgických továren končí v našich plicích a v plicích našich dětí.“

Společnost vinu nepopírá

ArcelorMittal v Temirtau nepopírá, že za znečištěním stojí jejich komplex. K celé situaci se vyjádřili i ve svém oficiálním prohlášení. „Emise se jen tak nevytratí, zůstávají v ovzduší. Pravděpodobně způsobily i tento zvláštní jev a obarvily sníh,“ uvedli. Temirtau patří mezi nejznečištěnější oblasti, na kterou pravidelně upozorňují ekologové i meteorologové.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi