Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tlačenice při zápisu na vysokou. Šest zraněných při snaze získat studium zdarma

Tlačenice při zápisu na vysokou školu v JAR
Tlačenice při zápisu na vysokou školu v JAR  (Autor: Twitter / @bkmatewe)
Autor: ČTK, nkov - 
11. ledna 2018
19:10

Šest osob ve věku 19 až 26 let utrpělo ve čtvrtek zranění při tlačenici během zápisu ke studiu na vysoké škole. Stalo se to ve městě Polokwane na severovýchodě Jihoafrické republiky. Několikatisícový dav zájemců o studium se před ní shromáždil i v důsledku prosincového opatření prezidenta Jacoba Zumy, který slíbil Jihoafričanům bezplatný první ročník studia na univerzitách a vysokých školách.

S blížícím se začátkem jihoafrického akademického roku tak panovaly obavy z chaosu na zápisech. Ty jen přiživila výzva studentského křídla levicové politické strany Economic Freedom Fighters, aby zájemci o studium k zápisu přišli osobně a nevyužívali online formuláře, které prý obvykle zaberou hodně času, jsou plné nesrovnalostí a „nelze jim důvěřovat“.

Před vyšší odbornou školou Capricorn College v Polokwane tak podle veřejnoprávní společnosti SABC News ráno čekalo několik tisíc mladých lidí. Někteří z nich zde dokonce strávili celou noc, aby měli na přijetí větší šanci. Šest osob se podle webu news24 zranilo, když se masa těl začala tlačit na vstupní bránu. Situaci následně uklidňovali přivolaní policisté.

Potíže podle médií zapříčinilo i to, že k zápisu se dnes dostavili i studenti vstupující do vyšších ročníků, ačkoli škola se měla zabývat pouze žádostmi nových studentů. Fronta, která se před areálem utvořila, se natáhla na více než kilometr, uvedla SABC News.

 

„Dnes jsme zažili příliv studentů, kteří se chtěli zaregistrovat, ale je nám jasné, že jim nebudeme moci vyhovět, protože teď tu máme oběti a z bezpečnostních důvodů musíme zápis přerušit,“ uvedl po incidentu mluvčí Capricorn College Tumelo Morobi.

Vícero jihoafrických univerzit již oznámilo, že na nadcházející akademický rok nebude přijímat zájemce, kteří se k zápisu dostaví tak, jak to dnes učinili ti v Polokwane.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi