Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Řetězec H&M stáhl mikinu, ve které byl černošský chlapec „nejfajnovější opice“

Autor: ČTK - 
10. ledna 2018
16:27

Švédský prodejce oděvů Hennes & Mauritz (H&M) odstranil ze svých webových stránek propagační fotografii s černošským chlapcem, který měl na sobě mikinu s anglickým nápisem „Nejfajnovější opice v džungli“. Zároveň se za její uvedení omluvil a oznámil, že zelenou mikinu stáhl z prodeje. Snímek vyvolal na internetových sociálních sítích zejména v Británii a v USA vlnu pobouření a četná obvinění z rasismu.

Kromě černošského dítěte společnost propagovala také oranžovou mikinu s nápisem „Expert na přežití“, kterou měl ovšem na sobě bělošský chlapec.

V Británii reagovala poslankyně za opoziční labouristy Kate Osamorová slovy, že je šokovaná. Kanadský zpěvák The Weeknd pak na Twitteru oznámil, že už nebude s řetězcem spolupracovat.

Obchodníka to prý mrzí

„Chápeme, že mnoho lidí ten snímek rozladil. My, kteří pracujeme v H&M, s tím můžeme jen souhlasit. Velmi nás mrzí, že ta fotografie byla pořízena,“ uvedla firma ve svém úterním prohlášení.

H&M je jedním z největších prodejců oděvů na světě. Vznikla v roce 1947 a nyní má po celém světě, včetně České republiky, zhruba 4000 obchodů. Specializuje se na nabídku zboží podle módních trendů za nízkou cenu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině