Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muži skončili, ženy vpřed. Mayová čelí po změnách ve vládě ostré kritice

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
10. ledna 2018
21:40

Ve snaze upevnit svou pozici provedla britská premiérka Theresa Mayová dílčí změny ve vládě. Za cíl si dala vnést do vlády novou krev a rovnost pohlaví, zbavila se proto šesti zkušených politiků a na jejich místo se dostaly talentované političky. Při sestavování nové vlády premiérka prý chtěla rozbít kabinet plný „bledých“ Britů. Mayová si také dala za úkol sestavit věkově i etnicky rozmanitý kabinet. Dbala i na to, aby srovnala počet mužů a žen ve vládě.

Za přesuny v kabinetu sklidila Mayová zatím jen kritiku. V jakém složení bude pokračovat britská vláda? Šéfem premiérčina kabinetu se stal dosavadní ministr spravedlnosti David Lidington, nového generálního tajemníka má také Konzervativní strana. Klíčoví ministři včetně ministra zahraničí Borise Johnsona, financí Philipa Hammonda či ministryně vnitra Amber Ruddové ve funkci zůstávají, informovala britská média.

Klíčoví hráči zůstávají

Funkci šéfa úřadu vlády, kterou bude nyní zastávat Lidington, donedávna vykonával Damian Green. Blízký spolupracovník premiérky Mayové, který byl v její vládě rovněž vicepremiérem, ale na konci loňského prosince rezignoval poté, co se zapletl do sexuálního skandálu. Novým ministrem spravedlnosti se po Lidingtonovi stal David Gauke.

Místo si udržel ministr financí a odpůrce takzvaného tvrdého brexitu Philip Hammond. Ministrem pro brexit zůstává David Davis. Ve svých funkcích nakonec zůstali i ministři zdravotnictví Jeremy Hunt, podnikání Greg Clark, dopravy Chris Grayling, obrany Gavin Williamson či životního prostřední Michael Gove. Hojně kritizovaný Hunt dostal k portofilu zdravotnictví navíc i sociální péči.

Velká vládní škatulata

Nová tvář stanula také v čele premiérčiny Konzervativní strany. Patricka McLoughlina nahradil Brandon Lewis, který byl dosud náměstkem ministryně vnitra pro imigraci. Funkce předsedy strany je tradičně oddělená od funkce předsedy vlády.

Nástupce premiérka Mayová hledala také za ministra pro Severní Irsko Jamese Brokenshira, který ze zdravotních důvodů rezignoval. Funkci bude zastávat dosavadní ministryně kultury Karen Bradleyová. Severní Irsko je bez vlády od loňského ledna a ke vzniku funkčního kabinetu nepomohly ani předčasné volby v březnu. Brokenshirovi se nepodařilo přimět nejsilnější severoirské strany k vytvoření společné vlády, a regionu tak hrozí, že nad ním Londýn převezme přímou správu.

Nová vláda Theresy Mayové Nová vláda Theresy Mayové | Reuters

„Je to příležitost oživit vládu a dát nový impuls premiérčině reformní agendě, zatímco bude nadále pracovat na brexitu,“ zdůvodnil změny mluvčí britské vlády. Naopak z vlády odešla bývalá ministryně školství Justine Greeningová, neboť nepřijala nabízený resort, jež má na starosti důchody. Také Hunt v první fázi jednání odmítl ministerstvo obchodu a udržel si zdravotnictví.

„Dámský“ kabinet

Povýšené byly již stávající členky vlády Caroline Dinenageová, Harriett Baldwinová a Margot Jamesová. Na post ministra pro vysoké školy, vědu a výzkum byl dosazen Sam Gyimah, který se zařadil mezi menšinu afroamerických politiků.

Nově bylo jmenováno šest žen: Kelly Tolhurstová, Mims Daviesová, Amanda Millingová, Jo Churchillová, Wendy Mortonová and Nusrat Ghaniová. Političky se ujmou míst, která zbyla po mužích, kteří byli zapleteni do podzimního sexuálního skandálu.

Nová vláda má zajistit stabilitu

Svá rozhodnutí komentovala Mayová následovně: „Vláda musí být schopná připravit zemi na budoucnost. Musí zajistit stabilní či rostoucí ekonomiku a spravedlivou společnost. Tyto změny mají zajistit přísun nové krve a talentu do vlády. Zlepšit oblasti politiky, jako jsou zdravotnictví a sociální péče, a zajistit, aby se vláda skutečně starala o svou zemi,“ uvedla.

„Přesuny chceme uvolnit místo i pro mladší talentované ministry,“ dodala. Starší konzervativci jsou ale nespokojení, podle nich byla celá akce ponižující. Znepokojilo je i to, že se do vlády nedostali zkušení ministři jako John Hayes, Robert Goodwill a Philip Dunne. Downing Street ale veškerou kritiku odmítá.

Bezzubé a chaotické, reagují média

Tisk však Mayovou rozhodně nešetří. Pondělní změny označil za bezzubé a chaotické. Deník The Sun mluvil o zmatené reorganizaci kabinetu, konzervativní list The Times ji obdobně má za chaotickou, The Guardian ji dokonce považuje za zpackanou. Mayové se podle deníků nepovedlo udělat čáru za neúspěchy předchozího roku, kdy iniciovala předčasné volby, v nichž její Konzervativní strana ztratila většinu v parlamentě.

Titulkem „Noc tupých nožů“ charakterizoval změny v kabinetu deník The Daily Telegraph. List, který se vyslovuje pro odchod Británie z EU, titulkem odkazoval na obměnu kabinetu premiéra Harolda Macmillana, který v roce 1962 mandátu zbavil sedm ministrů. Kritici reorganizace vlády ji tehdy pro její ráznost a rozsah přirovnávali k nacistické noci dlouhých nožů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi