Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Alpské apartmány zavalil sníh. Záchranáři evakuovali dospělé i děti

Autor: ČTK - 
9. ledna 2018
13:53

V italském alpském středisku Sestriere u hranic s Francií, kde za dva dny napadlo přes dva metry sněhu, zavalila lavina chodby a některé apartmány rezidence Le Bellevue, napsal dnes deník Corriere della Sera. Nikdo z 29 osob, které se v pětipatrové rezidenci nacházely, nebyl raněn. Lavinové riziko na pomezí Itálie a Francie je na nejvyšším stupni.

Směs sněhu a polámaných větví do rezidence pronikla ve 22:30 SEČ. Z budovy bylo evakuováno 29 osob včetně několika dětí. Cenu jejich náhradního ubytování v hotelích pokryje místní radnice.

Italské středisko Sestriere. Italské středisko Sestriere. | reprofoto/twitter

Kvůli lavinovému nebezpečí bylo v regionu uzavřeno několik silnic, což vedlo k odříznutí některých obcí. Platí to zejména v případě lyžařského střediska Cervinia v příhraničním regionu Valle d'Aosta. Minulý týden v něm uvízlo 11.000 lidí, dnes z něj nemůže odjet 5000 turistů, informoval italský tisk.

Lavinové nebezpečí

Nebezpečí pádu lavin hrozí také na švýcarské straně v okolí střediska Zermatt, kde by navíc mohlo napadnout ještě dalších až 30 centimetrů nového sněhu. V Zermattu dnes ráno na několik hodin vypadl elektrický proud. Železniční trať mezi Zermattem a městem Visp je kvůli hrozbě lavin uzavřena, stejně tak i silnice do obce Täsch.

Na francouzské straně Alp napadlo v pondělí 40 až 90 centimetrů sněhu, místy až dva metry. K takové sněhové nadílce dochází podle Météo-France v průměru „jednou za třicet let“.

Video  Lavina zavalila italský hotel. Na místě je mnoho mrtvých  - Reuters.com
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi