Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ve vládě budou ve velkém padat hlavy. Premiér vymění v Polsku klíčové ministry

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
8. ledna 2018
18:30

Změny v polské vládě budou hluboké, v důležitých resortech a budou také překvapením. V pondělí v televizi TVN 24 to prohlásil místopředseda senátu Adam Bielan. Vládní mluvčí Joanna Kopcińská následně upřesnila, že nové ministry představí premiér Mateusz Morawiecki v úterý kolem poledne.

Bielan uvedl, že změny se budou týkat „méně než deseti“ resortů, a to včetně ministerstev financí a hospodářského rozvoje, jejichž řízení si dosud ponechal Morawiecki ve svých rukou. Další podrobnosti prozradit nechtěl. „Budou také změny, které budou překvapením,“ řekl.

Polský premiér Mateusz Morawiecki s českým premiérem Andrejem Babišem. Polský premiér Mateusz Morawiecki s českým premiérem Andrejem Babišem. | Reuters

Morawieckého kabinet je téměř shodný s předchozí vládou premiérky Beaty Szydlové. Ta v Morawieckého vládě zůstala jako vicepremiérka, zatímco Morawiecki byl z vicepremiéra povýšen na premiéra. Média spekulují především o změnách v čele ministerstev zahraničí, obrany a životního prostředí.

Morawieckého cesta k moci

Morawiecki se dostal do čela vlády na počátku prosince, kdy vystřídal tehdejší premiérku Szydlovou poté, co podala demisi. Morawiecki má plnou podporu předsedy vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského, kterou expremérka postrádala. Morawiecki je považován za jednoho z nejschopnějších politiků, do prosince 2017 působil jako ministr financí a zasloužil se o nastartování ekonomického rozvoje země.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi