Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump je labilní negramot, tvrdí kniha. Jsem vyrovnaný génius, oponuje prezident

Autor: mah, ČTK - 
6. ledna 2018
14:05

V Bílém domě to vře. Amerického prezidenta Donalda Trumpa rozlítila kniha Ohnivá zloba: Uvnitř Trumpova Bílého domu, kterou vydal novinář Michael Wolff. Ten v knize prezidenta popisuje jako dětinského a možná pologramotného. V sobotním rozhovoru na BBC sdělil, že miliardář podle něj není schopen zastávat prezidentský úřad. Obhájit své duševní zdraví se pak v sérii tweetů pokusil samotný Trump a svého šéfa v médiích obhajuje i americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

Wolff v pátečním rozhovoru s televizí NBC prohlásil, že všichni lidé z prezidentova okolí zpochybňují jeho schopnost vládnout. Dnes v BBC prohlásil, že jeho závěr, k jakému v knize došel, tedy že Trump není schopen vykonávat svůj úřad, se stává rozšířeným názorem. Kniha podle něho způsobila to, že si mnoho lidí uvědomilo, že je „císař nahý“.

Trumpovi poradci: Při školení se chová jako malé dítě

V knize Wolff mimo jiné píše, že poradci museli Trumpa často pracně zasvěcovat do problémů téměř jako malé dítě. „Nezpracovával informace v běžném slova smyslu. Nečetl. Dokonce si ve skutečnosti (materiály) ani neprolistoval. Někteří si mysleli, že pro praktické účely byl nanejvýš pologramotný,“ uvedl novinář.

Wolff také v BBC řekl, že Steve Bannon, bývalý hlavní Trumpův stratég, od něhož během práce na knize získával informace, se domnívá, že Trump není schopen pracovat jako prezident. Bannon se prý bude pokoušet Trumpa svrhnout.

Kniha způsobila v USA poprask a Trumpovi právníci pohrozili Wolffovi i vydavateli žalobou a pokusili se distribuci knihy zastavit. Vydavatelství však nakonec dílo uvedlo do prodeje už v pátek místo původně plánovaného příštího úterý. Trump prohlásil, že nikdy neautorizoval Wolffův přístup do Bílého domu a že jeho kniha je plná lží.

Trump: Jsem vyrovnaný, inteligentní člověk

Sám americký prezident se rozhodl se proti nařčení z knihy bránit sérií příspěvků na sociální síti Twitter. „Potom, co se ruský vliv na prezidentské volby ukázal být velkým podvodem na americkoku veřejnost, se Demokrati se svými mazlíčky z fake news velkých médií vytáhli taktiku jako z dob Ronalda Raegana a křičí o mojí psychické stabilitě a inteligenci,“ začal svůj sobotní monolog.

Dodal, že s podobnými argumenty již během kampaně neuspěla Hillary Clintonová. „Ve skutečnosti mé dvě největší přednosti byly po celý život vyrovnanost a to, že jsem, jakože, opravdu chytrý,“ odmítl argumenty z knihy Trump. Na závěr připomněl, že se z velmi úspěšného byznysmena stal úspěšnou televizní hvězdou a na závěr prezidentem Spojených států. „Byl jsem VELMI úspěšný podnikatel, pak přední televizní hvězdou a pak jsem se stal prezidentem Spojených států (na první pokus). Myslím, že to se dá posoudit jako ne že jsem chytrý, ale génius ... a velmi vyrovnaný génius,“ napsal o sobě Trump.

Na obranu Donalda Trumpa vystoupil i šéf americké diplomacie Rex Tillerson. „Nemám žádný důvod zpochybňovat jeho duševní kondici,“ řekl šéf americké diplomacie. Tillerson přitom připomněl, že Trump „není typický prezident, jaké známe z minulosti“. „Myslím si, že to je všeobecně známo. Také proto si ho Američané zvolili,“ podotkl.

yokky ( 10. března 2018 01:00 )

nevis co pises,a co v cesku? zamet si pred svojim prahem,, ahoj

yokky ( 10. března 2018 00:56 )

mr. Trump, super. delate velice dobre.to co vasi predchudci pos..rali a Moc,ted to musite napravit,God bless you👍👍👍👍👍👍👍👍

krtek. ( 6. ledna 2018 18:11 )

takových geniusu jsou plne lecebny, tenhle jim zdrejmne utekl

prycsnima ( 6. ledna 2018 15:43 )

A nezapomeñte! Žádná revoluce v ČSSR nebyla! Všechno si to komouši udělali jen pro sebe. A vy hovádka boží na to ještě věříte. Cinkali jste klíčema jak loutky na provázku. Trdla naivní.

Zobrazit celou diskusi