Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Evropu děsí australská chřipka: Nemusí nás ochránit ani očkování

Autor: Kristýna Beránková - 
7. ledna 2018
05:02

Před sto lety srazila svět na kolena španělská chřipka. Choroba ale zabíjí každý rok. Letos Evropu děsí »australská« chřipka, ve Velké Británii leží nemocní i na chodbách špitálů, byly zrušeny plánované operace.

Virus chřipky je nebezpečný, zákeřný a rychle se šíří. První světová válka stála život sedmnáct milionů lidí. Španělská chřipka si jich vzala 50 milionů. Lékaři si nového viru začali poprvé všímat v březnu 1918, kdy ve vojenském táboře Camp Riley v americkém Kansasu začali umírat vojáci. Nemoc se rychle šířila i do Evropy. Umíralo až 10 % všech nakažených.

Pandemií bylo od té doby několik, apokalypsa z roku 1918 se naštěstí nezopakovala. Přesto virologové očekávají každou sezonu s obavami. Letos si prožila krušné časy Austrálie, kde chřipkové období připadá na naše léto, a odkud se dál šíří po světě. „Fatální průběhy postihovaly především starší osoby, což je pro chřipku a zejména subtyp A/H3N2 charakteristické,“ vysvětluje lékařka Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře pro chřipku.

Otázky a odpovědi

● Je australská chřipka nebezpečná? „Chřipka je nebezpečná a podceňovaná nemoc. V roce 2016 zabila 120 Čechů, další nejméně dva tisíce zemřelo na s ní spojené komplikace. Každá »nová« varianta chřipky je pak logicky nebezpečnější než ty předchozí, protože mezi lidmi chybí protilátky.“

● Proč nestačí nechat se proti chřipce očkovat jednou v životě? „Očkování poskytuje téměř vždy určitou ochranu. I když nemoc propukne, bývá mírnější. Chřipkový virus se ale rád mění. Aby nemoc vůbec neproběhla, musí farmaceutické firmy »trefit« správné varianty viru.“

● Bude fungovat vakcína letos? „Zdá se, že ochrana před variantou A/H1N1 pdm09 bude vysoká, proti »australské« chřipce A/ H3N2 bohužel zřejmě nižší. Proti viru B Ymagata budou chráněni jen ti, kteří se nechali očkovat dražší tetravalentní vakcínou. Proti viru B Yamagata by měli být chráněni všichni očkovaní, letos je ale případů zatím málo.“

VIDEO: Brutální pomsta za smrtící virus

Video  Brutální pomsta za smrtící virus  - Youtube
Video se připravuje ...


sores ( 7. ledna 2018 11:39 )

Je nás už moc a moc, takže příroda se o úbytek postará! Lidi jsou stejně do.by.tek vraždí a znásilňují a korupčí tak jen ať planeta opět vyhyne!!! Nic jiného si nezasloužíme!!!!

ivoadler ( 7. ledna 2018 10:51 )

Já teda nevím, ale miliony obětí "španělské" chřipky bylo spíš důsledkem poválečné bídy než samotné nemoci. Očkování je na ho vno. Důležitější je celkový fyzický stav.

ben2005 ( 7. ledna 2018 07:44 )

jojo, předehra k plošnému očkování...zase něco uteklo z laboratoří...a nové a nové a nové...nekonečný příběh, hlavně kvalitní výzkum.

santikxauz ( 7. ledna 2018 06:57 )

Však oni to k nám zbohatlíci,kteří jezdí po světě a chodí se léčit do Prahy dotáhnou.

lunatic ( 7. ledna 2018 05:38 )

Zase pokus o senzaci za každou cenu ;rád bych zde oprášil ústřední motto z někdejší reality show s názvem Vyvolení,/pro pamětníky - Život v uzavřené vile/,a to motto znělo:"Lepší zůstanou."

Zobrazit celou diskusi