Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Osahávači i sexuální loudilové mohou zpátky do Parlamentu. Stačí jim omluvit se obětem

Autor: Mii, nkov - 
5. ledna 2018
18:13

Britští členové parlamentů, kteří byli obvinění ze sexuálního harašení, by se mohli vrátit, pokud se omluví, nebo pokud podstoupí „napravující“ kurz. Navrhuje to dokument Dolní sněmovny britského parlamentu, který unikl na veřejnost. Návrhy pochází od skupiny poslanců, kterou zřídila premiérka Theresa Mayová za účelem vytvoření systému, který bude sexuální harašení ve Westminsteru potírat.

Mezi současné formální sankce poslanců, kteří byli obviněni během loňského roku ze sexuálního obtěžování, patří zmrazení závazku nebo odvolání, kterým ztratí své křeslo v parlamentu. Další opatření nejsou.

Měla s nimi proto přijít skupina zřízená britskou premiérkou Theresou Mayovou. A dlouho nepřicházela. Začala se tak objevovat kritika, že poslanci opatření vytváří pomalu a problematické kolegy chrání. „I když už je to několika měsíců, co závažná obvinění ve Westminsteru proběhla, pořád říkají, že potřebují víc času, aby rozhodli, jak má proces vypadat,“ uvedla pro Sky News Sarah Green, šéfka Koalice za konec násilí na ženách, která důkazy na poslance poskytla.

Jak ale Sky News zjistilo, skupina s návrhem opatření přišla. Akorát je neveřejné a podle reakcí dost nedostačující. Dokument totiž píše, že proces potírání nevhodného chování bude dlouhý a vyžaduje širokou škálu činů, ale ve zkrácené době bude stačit omluva nebo absolvování online kurzu. Jedním z dalších návrhů je také založení experty vedené linky, kam by mohly volat oběti sexuálního obtěžování.

Poslankyně odmítá návrh komentovat

Andrea Leadsonová, šéfka skupiny, která za dokumentem stojí, se k němu odmítla vyjádřit. „Je to velice závažná věc a náš tým se ji snaží vyřešit. Nebudu spis komentovat,“ řekla Leadsonová. Uvedla také, že si všichni členové jsou dobře vědomi, že je třeba kulturu ve Westminsteru změnit.

„Naše skupina bude pokračovat v práci hned, jak opět zasedne Parlament. Chceme udělat další pokroky ve vytváření nezávislého programu, který by situaci řešil,“ dodala Leadsonová.

„Jde o pracovní verzi návrhu a já doufám, že finální verze pevněji uchopí problematiku a odebere politickým stranám pravomoci, které jim pomáhají skandály skrývat,“ komentuje situaci Jess Phillipsová, poslankyně dlouhodobě bojující za práva obětí sexuálního obtěžování. Než k něčemu takovému dojde, zůstává rozhodnutí, zda bude poslanec obviněný ze sexuálního obtěžování suspendován či zbaven funkce, na vedení politické strany, které je členem. 

Video  Každá 10. Češka protrpěla znásilnění, hlavně od partnerů a manželů. „Často je to bez křiku a pláče,“ říká Nejedlová.  - Andrea Ulagová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi