Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Brutálně ji ubodali, tělo hodili do řeky. Vražda odvážné právničky šokovala Ukrajinu

Autor: Darina Jíchová - 
5. ledna 2018
16:01

Zohavené tělo právničky Iryny Nozdrovské (†38) bylo objeveno v řece u Kyjeva na počátku tohoto týdne. Její brutální vražda vyvolala mezi lidmi vlnu nevole, stovky občanů protestovaly proti korupci uvnitř justičního systému země a požadovaly rezignaci ministra vnitra Arsena Avakova. O situaci na Ukrajině informovala stanice BBC.

Nozdrovská se jako právnička zabývala především případy spojenými s porušováním lidských práv. Pohřešovaná byla od pátku 29. prosince, kdy se nevrátila z práce domů. O několik dní později její tělo objevili v řece na severu Kyjeva. Utrpěla mnohočetná bodná zranění. „Útok byl agresivní a plný hněvu,“ řekla ukrajinskému tisku právniččina dcera Anastasia.

Ministr zahraničí Pavlo Klimkin označil vraždu za „výzvu pro stát“, ukáže se podle něj, zda „je naše společnost schopná ochránit ženské aktivisty a zajistit všem spravedlnost“. Americká ambasáda v Kyjevě uvedla, že jsou vraždou všichni velice šokováni a doufají, že viníci budou dopadeni.

Ukrajinci se dožadují spravedlnosti za vraždu Iryny Nozdrovské. Ukrajinci se dožadují spravedlnosti za vraždu Iryny Nozdrovské. | reprofoto/twitter

Dva dny před svým zmizením se právnička zasadila o to, aby Dmytro Rossošanský, synovec vlivného soudce, zůstal ve vězení. Rossošanský byl v květnu odsouzen na sedm let ve vězení za vraždu sestry Nozdrovské Svitlany Sapatanyské. Muž ji v roce 2015 srazil autem, které řídil pod vlivem drog.

Výhrůžky smrtí a napadení

Rossošanský po osmi měsících trestu zažádal o milost, nicméně soud ji 27. prosince zamítl. Nozdrovská vedla veřejnou kampaň, aby na případ upozornila. „Děkuji vám za podporu, do konce života, který mi zbývá, vám budu vděčná,“ napsala na Facebooku, když se jí podařilo soud s Rossošanským vyhrát.

Právnička byla terčem mnoha výhrůžek, její dcera byla dokonce napadena – její útočník nebyl nikdy dopaden. Policie oznámila, že pro případ Nozdrovské vyčlenila speciální tým, který vše prošetří. Zaměří se i na to, jestli má její smrt nějakou spojitost s Rossošanským. Rodina uvězněného muže tisku neposkytla žádný komentář.

Korupce uvnitř justičního systému

Vraždu Nozdrovské a její vyšetřování podrobně sledují i zastánci Euromajdanu 2014, kteří si kladou za cíl vymýtit korupci a nepotismus z posovětské Ukrajiny. „Lidé byli svědky tolika případů, kdy zločinci – vrazi byli díky zkorumpovanému justičnímu systému osvobozeni, proto je pochopitelné, že jsou naštvaní. Právem se ptají: Kde je spravedlnost?“ řekl poslanec a novinář Mustafa Najem. „Lidé nevěří systému, že je ochrání,“ dodal Najem, který byl jednou z vůdčích osobností Euromajdanu. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

monec ( 6. ledna 2018 17:10 )

Je to obraz všetkých postkomunistických štátov, kde vládla komunistická strana !Tajné služby fungujú neustále pod vedením bývalých členov Štb. O tom nieje žiadnych pochýb! Centrála v Rusku, pobočky v každom štáte snažiacom sa o demokratické zriadenie. Komunisti sú nevyliečiteľná a zákerná morálna rakovina. Majú všade kriminálne zložky konajúce cez mŕtvoly. Obete, ako je Iryna Nozdrovská budú a sú už v každom postkomunistickom štáte !!!

Zobrazit celou diskusi