Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Melanie spí odděleně od Trumpa, tvrdí kniha. Poradci ho mají za pologramotného idiota

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
6. ledna 2018
08:00

Rozruch kolem připravované knihy novináře Michaela Wolffa „Ohnivá zloba: Uvnitř Trumpova Bílého domu“, obsahující kritické poznámky bývalého prezidentova poradce Steva Bannona, neutichá.  Wolff tvrdí, že knihu napsal na základě více než 200 rozhovorů s Trumpovými kolegy a přáteli. Deník Daily Mail informoval o dalších kontroverzních pasážích rozebírajících to, že Trumpovou skutečnou první dámou je Ivanka a že s Melanií se moc nevidí. V knize se objevují i názory Trumpových spolupracovníků: „Je to idiot.“

Máloco šokovalo Donalda Trumpa tolik jako vítězství v prezidentských volbách, které jeho nejbližší – včetně manželky Melanie – vůbec nepotěšilo. Do Bílého domu vnesl po svém nástupu nevídaný chaos a jeho poradci jsou ze spolupráce s ním nešťastní a považují jej za pologramotného.  Tvrdí to alespoň nově vydaná kniha.

Místo mučedníka pologramotným prezidentem

Realitní magnát a celebrita v jedné osobě spolu se svým okolím podle Wolffa plánovala, že se kandidaturou zviditelní a že očekávaná porážka dodá Trumpovi status mučedníka, který padl za oběť „křivé Hillary“, jak nazýval svou soupeřku Clintonovou.

Trump se však s novou rolí záhy sžil a rychle nabyl přesvědčení, že je schopen úřad vykonávat. Méně jisti si tím byli jeho poradci, kteří mezi sebou bojovali o vliv: museli Trumpa často pracně zasvěcovat do problémů téměř jako malé dítě. „Nezpracovával informace v běžném slova smyslu. Nečetl. Dokonce si ve skutečnosti (materiály) ani neprolistoval. Někteří si mysleli, že pro praktické účely byl nanejvýš pologramotný,“ píše novinář ve své knize.

Trumpovi poradci o prezidentovi: „Je to idiot.“

Ministr financí Steve Mnuchin a Trumpův hlavní ekonomický poradce Garry Cohn o prezidentovi nemají to nejlepší mínění. Mnuchin ho podle Wolffa označil za idiota a Cohn o něm prohlásil, že je „blbý jako troky“. Ani mediální magnát Rupert Murdoch nepatří mezi Trumpovy fanoušky, vyjadřuje se o něm především jako o „zas*aným idiotovi“.

Wolff píše, že se mnoho vysokých představitelů Trumpovy vlády prezidentovi za jeho zády posmívá. Hlavním terčem vtípků je především jeho intelekt. Mnuchin ani Cohn se zatím ke zveřejněným pasážím nevyjádřili. Mezi posměváčky prý patří i ministr zahraničí Rex Tillerson, který měl o prezidentovi říct, že je „debil“. Tillerson tvrzení nepotvrdil, ale ani nepopřel.

Oddělené ložnice a minimální kontakt

Velkou pozornost Wolff také věnuje prezidentovu manželství. Trump a jeho žena Melania se prý často hádají. K nějaké roztržce mělo dojít i těsně před inaugurací. „Melania měla na krajíčku a rozhodně to nebyly slzy štěstí,“ píše novinář o inauguraci. Trumpovi jsou navíc prvním párem od Jackie a Johna Kennedyových, který má v Bílém domě oddělené ložnice.

3825542:gallery:true:true

Odděleně pravděpodobně žili, ještě když obývali mrakodrap Trump Tower v New Yorku. Běžně se prý stávalo, že se manželé několik dnů vůbec nepotkali. Melania podle všeho často nevěděla, kde její manžel je, nebo si ani nevšimla, že není doma. Mluvčí první dámy tato tvrzení popřela.

„Trumpovo manželství je matoucí skoro pro všechny jeho blízké. On a Melania spolu netráví moc času. V Trump Tower se kolikrát neviděli i několik dní, někdy dokonce ani nevěděla, kde je,“ uvedl Wolff. „Trump pravidelně střídal pokoje v mrakodrapu, mnohdy pobýval i ve svých dalších rezidencích.“ To, že se nestýkali manželé, je podle novináře jedna věc, nicméně současný prezident Trump se nevídal ani se svým synem Barronem (12).

Melanie doufala v Trumpovu prohru

Kniha rovněž tvrdí, že Melania se až do vyhlášení manželova vítězství utěšovala tím, že Trump volby stejně nevyhraje a ona a její syn se vrátí ke svému tichému životu mimo pozornost kamer novinářů. Kancelář první dámy v oficiálním prohlášení uvedla, že Melania Trumpa plně „podporovala a věřila v jeho vítězství“.

„Pravá“ manželka Ivanka a „pravá“ dcera Hope

Není však žádným tajemstvím, že první dáma svůj přesun do Washingtonu oddalovala, jak nejvíce to šlo. Do Bílého domu přesídlila, až když Barronovi skončil školní rok. První dáma se velmi sporadicky objevuje na veřejnosti a prezidenta často doprovází jeho dcera Ivanka. Z tohoto důvodu ji Wolff ve své knize nazývá „pravou ženou“ prezidenta. Jeho tiskovou mluvčí Hope Hicksovou pak zase označil za jeho „pravou dceru“.

Problémy mezi prvním párem?

První dáma zůstává v pozadí a málokdy se účastní oficiálních akcí, v její roli se objevuje Ivanka Trump. Ona, její manžel Jared Kushner a Hicksová se záhy po inauguraci stali prezidentovými nejdůležitějšími poradci.

„Kouč“ v podobě Hicksové

„Hicksová má na starosti Trumpovo ego. Ujišťuje prezidenta, že jeho rozhodnutí jsou správná, brání ho před novináři, mírní jeho hněv před projevy a utěšuje ho,“ napsal Wolff. „Byla to právě Hicksová, která zná všechny Trumpovy slabiny, kdo ho přiměl, aby promluvil ve zprávách stanice Fox, jež na rozdíl od ostatních byla ochotná zaslat Bílému domu otázky rozhovoru předem. Hicksová pak prezidenta na interview mohla připravit,“ uvádí kniha.

Bílý dům proti vydání knihy

Trump uvedl, že nikdy neautorizoval Wolffův přístup do Bílého domu a že jeho kniha je plná lží. Podle některých komentátorů ale obsah vykresluje obraz Trumpova vládnutí podobně, jak jej dosud líčila média na základě informací od svých zdrojů v Bílém domě.

Právníci Bílého domu se snaží zastavit distribuci knihy, v níž bývalý stratég Donalda Trumpa Steve Bannon ostře kritizuje chování prezidentových poradců a příbuzných v kauze údajného ruského vměšování do předloňských prezidentských voleb v USA. Žádají vydavatele, aby okamžitě zastavil publikaci a distribuci knihy či výňatků z jejího obsahu.

Kniha je dílem novináře Michaela Wolffa a do distribuce má jít již dnes. Kriticky popisuje počínání Trumpova nejstaršího syna Donalda či zetě Jareda Kushnera týkající se kontaktů s ruskými činiteli během prezidentské kampaně. Bannon v knize jejich činy označil za vlastizrádné a uvedl, že vyšetřovatelé již brzy přimějí Trumpova syna k přiznání.

Autor, vydavatel i Bannon jsou u prezidenta v nemilosti

Varovný dopis právníka Charlese Hardera byl adresován Wolffovi a vydavatelskému domu Henry Holt & Co., napsal washingtonský list. Harder varuje, že pokud kniha spatří světlo světa, bude následovat žaloba jak proti autorovi, tak proti vydavateli.

Kromě Wolffa a Holta už dřív právníci Bílého domu oslovili Bannona a pohrozili mu žalobou, pokud bude dál publikovat informace o Trumpovi či o jeho rodině. Úryvky z knihy se na veřejnosti objevily ve středu. Sám Trump týž den ostře komentoval Bannonova vyjádření slovy, že „když dostal padáka, nepřišel jen o práci, ale i o rozum“. Prezident novinářům řekl, že už s Bannonem nemluví.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yokky ( 6. ledna 2018 14:26 )

starejte se o sebe,je lehko nekoho spinit....😢😢😒

joepatroni ( 6. ledna 2018 14:01 )

Zajimave, vsichni tvrdi,ze Trump je debil,negramot,bezmozek,ale jak tento clovek vydelal sve miliony,sve imperium a dostal se nakonec i do Bileho domu svedci o tom,ze je velice chytry a inteligentni!Jeho charakter je proste takovy,ze neumi podlezat a lezt vsem do zadku tak jak to delaji vsichni v Americe a zvlaste vsichni ti Cohnove apod.A ze spi oddelene od sve mlade zeny to je snad jejich vec ne.Je plno manzelu kteri by dali nevim co za to svou milovanou polovicku nekolik dni vubec nevidet.Trumpe drz se

oldedek ( 6. ledna 2018 10:23 )

Jak moc si je tenhle Tremp podobný s naším Mýlou ... ...Mýla trpí nejen na nohy ale má také poruchy správného úsudku a zhodnocení situace - častá agresivita, chování "bez zábran" a porušování společenské konvence, nepřijatelného chování na veřejnosti, sobeckosti, zlomyslnosti, lhaní bez příčiny, vymýšlení si - nó prostě pro Česko podle jeho slov 70% hloupých voličů, "nejpřijatelnější" člověk ....

Zobrazit celou diskusi