Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kanadu sevřely třeskuté mrazy: Tučňákům je venku zima! Zoo je stěhuje dovnitř

Autor: P. Ksiazkiewiczová - 
6. ledna 2018
09:11

V Kanadě panují třeskuté mrazy a teploty klesly tak nízko, že v zoo v Calgary, domově hokejisty a »exTučňáka« Jaromíra Jágra (45), zavřeli tučňáky do vyhřívaného pavilonu, aby nepromrzli!

Tučňáci patagonští, kterých má calgarská zoo celkem 51, se ve volné přírodě vyskytují na subantarktických ostrovech, tudíž by na tuhé mrazy měli být zvyklí. Když ale v Albertě na přelomu roku teploty klesly pod -28 °C a přidaly se silné větry, pocitově teplota odpovídala až minus čtyřiceti! 

Proto se ošetřovatelé rozhodli tučňáky umístit do pavilonu, aby zbytečně neriskovali jejich životy. Může za to hlavně fakt, že tučňáci v zajetí jsou méně odolní než jejich volně žijící kolegové. „Nechceme je vystavovat tak velké zimě, a proto jsme z bezpečnostních důvodů stanovili teplotní limity pro jejich pobyt venku,“ řekl hlavní ošetřovatel Malu Celli.

Buffalo 

Pocitová teplota na hranici Kanady a USA klesla během vánočních svátků až k -67 °C. Takové mrazy způsobily kromě dopravního kolapsu řadu úmrtí jak lidí, tak zvířat. Kromě psů a želv v extrémních podmínkách dokonce umrzli i vyvržení žraloci v oblasti Cape Cod.

Kromě negativních dopadů ale toto počasí přineslo i dechberoucí přírodní úkaz. Niagarské vodopády zamrzly a proměnily se do podoby kouzelné pohádkové krajiny. Učiněné Ledové království, v němž by se neztratili ani Elsa a sněhulák Olaf (ne ten evropský...).

Nová doba ledová? 

Co za tak tuhou zimu v Severní Americe může? Třeba profesorka astrofyziky z Northumbrijské univerzity Valentina Zharkova má kontroverzní teorii: podle ní dochází ke snižování aktivity na Slunci, což by v příštích 30 letech mohlo vyústit až v malou dobu ledovou!

Něco podobného nastalo již mezi lety 1645 až 1700, kdy teplota klesala tak, že po několik zim dokonce zamrzaly i velké evropské řeky typu Temže, což způsobilo kalamitu a smrt tisíců lidí. Profesorka tvrdí, že její výpočty jsou přesné z 97 % a že díky této krátké době ledové by mohlo dojít ke zpomalení dopadů globálního oteplování.

Její výzkum má ale řadu odpůrců a je označován za velmi diskutabilní. Podle profesora astronomie Michaela Browna je výzkum jen holý nesmysl a zpomalení aktivity na Slunci by prý změnu klimatu nemohlo ovlivnit.

Nejstudenější vesnice světa Ojmjakon: Včera -47 °C!

Jak se žije ve vesnici, kde takové mrazy nejsou nic neobvyklého? Ojmjakon je sibiřská vesnička na severovýchodě Ruska, kde se průměrné teploty pohybují okolo -30 °C. V roce 1926 tu byl naměřen rekord -71,2 °C. Když teploty klesnou k -50 °C, děti nemusí do školy. Lidé nechávají svá auta klidně nastartovaná celý den, pokud chtějí někam odjet.

Navíc se v těchto mrazech musí chodit na suché záchodky ven! Problémem pro místní je i pohřbívání zesnulých, vykopat hrob totiž trvá i tři dny. Mimochodem: včera bylo v Ojmjakonu přes den -34, v noci -47, s výhledem na sobotních -51 °C!

VIDEO: Arktické mrazy v USA: První oběti a zavřené školy.

Video  Arktické mrazy v USA: První oběti a zavřené školy  - reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Anselm C. Kreuzer - DRAMATIC EVOLUTION C
Video se připravuje ...

anka ( 6. ledna 2018 14:44 )

jo, minus sest ale taky spousta noveho snehu na uklizeni Vsechno nejlesi do noveho roku

vaber ( 6. ledna 2018 14:18 )

přehřátý vzduch od rovníku se posunuje přes Evropu na sever a vytlačuje polární vzduch na Kanadu ,pište kolik je na polu . Globální oteplování nikdo nezastaví a do třiceti let přijde katastrofa ,ucho od džbánku se už utrhlo

ladybug ( 6. ledna 2018 11:09 )

No, už to tak zlé není, zítra v neděli bude jenom -6°C. Ale měli jsme bílé vánoce, což všichni neměli.

Zobrazit celou diskusi