Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Orkán až 147 km za hodinu, vyvrácené stromy, rušené lety do Prahy: Evropu bičuje bouře

Autor: ČTK - 
3. ledna 2018
15:20

Západní Evropu ve středu zasáhla bouře doprovázená vichřicí. V severní polovině Francie se ocitlo bez proudu 200 000 domácností a devět lidí bylo zraněno, z toho čtyři těžce. Několik tisíc domácností je bez elektřiny také v Británii a Irsku. Jeden muž ve Walesu byl zraněn poté, co na jeho auto spadl strom. Především z Británie, Belgie a Německa jsou hlášeny komplikace v dopravě. Provoz byl kvůli bouři narušen také na rušném amsterdamském letišti Schiphol. Zrušeno bylo 252 letů, včetně několika spojů z Prahy a do české metropole.

Podle agentury AFP byl krátce přerušen provoz také na dvou letištích ve východní Francii, a to ve Štrasburku a letišti Basilej-Mylhúzy-Freiburg u švýcarských a německých hranic. Pařížské letiště Charles de Gaulle hlásí zpoždění zhruba dvou třetin letů. Rušeny byly také lety na letišti v Curychu.

Elenoar ničí stromy a auta

Bouře Eleanor, která se podle švýcarské meteorologické služby MeteoSuisse nazývá v německy mluvících zemích Burglind, postihla severní Francii a pařížský region. V Cambrai na severu země dosahoval vítr v nárazech rychlosti až 147 kilometrů v hodině. V Paříži byl podle francouzské meteorologické služby zaznamenán nejsilnější vítr za posledních sedm let – 107 kilometrů v hodině. Varování před bouří platí pro 49 departementů až do dnešního večera. Sociální sítě zaplavily snímky poničených aut, zřícených lešení a vyvrácených stromů. Narušena byla silniční i železniční doprava.

Větrná bouře zasáhla Německo. Větrná bouře zasáhla Německo. | ČTK

Francii přitom teprve v úterý ráno opustila bouře Carmen, která zasáhla Bretaň, atlantické pobřeží země a Korsiku. Bez proudu se ocitlo 65 000 domácností, jeden člověk během řádění živlu přišel o život.

Varování meteorologů před silným větrem platí dnes nadále obdobně pro celou Anglii a Wales, většinu Severního Irska a část Skotska.

Spadené stromy komplikují dopravu

Bouře, kterou doprovázel vítr o rychlosti až 120 kilometrů v hodině, komplikovala ráno dopravní situaci v severozápadním a středním Německu. Problémy na mnoha místech způsobily především popadané stromy. Jeden z nich spadl na koleje severně od Dortmundu, projíždějící vlak do něj narazil a částečně vykolejil. Při nehodě se ale nikdo z cestujících nezranil. Vyvrácený strom zablokoval také důležitou regionální železniční trasu mezi Düsseldorfem a Cáchami.

U Limburgu v západní části spolkové země Hesensko strhnul padající strom trakční vedení a způsobil zpoždění vlaků na trase do Frankfurtu nad Mohanem. Hesenská policie vyzvala řidiče, aby se měli dnes na pozoru při průjezdu lesními úseky. Němečtí meteorologové dnes varovali obyvatele před padajícími stromy, ale i volně poletujícími předměty.

Na hoře Pilatus u švýcarského Lucernu naměřili meteorologové rekordní rychlost větru 195 kilometrů v hodině. To je podle nich nejsilnější vítr zaznamenaný od začátku měření v roce 1981.

Silný vítr a sněžení dnes komplikují dopravu také v České republice.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi