Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kanaďana 5 let věznil Talibán. Teď má sám na krku únos a sexuální útoky

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
3. ledna 2018
18:20

Kanaďan Joshua Boyle (34), který strávil pět let v zajetí afghánského radikálního hnutí Talibán a na svobodu se dostal loni, byl v Kanadě zatčen a obviněn z trestné činnosti. Mezi 15 body obvinění jsou útoky včetně sexuálních, zadržování osob a vyhrožování smrtí.

Boyle padl v roce 2012 v Afghánistánu do zajetí sítě Hakkání napojené na Tálibán i s americkou manželkou Caitlan Colemanovou. Páru se v zajetí narodilo několik dětí. Únosci později rukojmí převedli přes hranici do Pákistánu, kde rodinu osvobodili pákistánští vojáci.

Sexuální napadení, lživá výpověď a výhrůžky

Krátce po jejich návratu řekl Boyle novinářům, že únosci jeho ženu znásilnili a jedno z jeho dětí zabili. Jeho obvinění ale Talibán popírá.

Tento týden byl proti muži zahájen soudní proces, žaloba mu vytyčila 15 trestných bodů, mezi nimi je kromě výše zmíněných i klamání policie a lživá výpověď. Před soudem zatím žádné z obvinění nebylo prokázáno.

Joshua Boyle s premiérem Trudeau Joshua Boyle s premiérem Trudeau | reprofoto/twitter

K trestným činům mělo dojít až po Boyleově návratu, páchal je prý zhruba od října. Boyleův právník Eric Granger řekl, že Boylea považuje za nevinného a že očekává, že mu budou předloženy důkazy údajných kriminálních činů, jichž se podle obvinění klient dopustil. Kanadské úřady zakázaly publikovat jména údajných Boyleových obětí.

Boyle zůstává ve vazbě

„Dokud nebude prokázán opak, pan Boyle je nevinný. Nikdy předtím neměl problémy se zákonem,“ uvedl Granger. „Ani předložené důkazy zatím nemluví v neprospěch mého klienta, což samozřejmě v rané fázi procesu nemusí nic znamenat,“ dodal právník. Colemanová odmítla případ komentovat, řekla ale, že ona i děti jsou „zdravé a zatím se drží“.

Pár žije od svého osvobození v Kanadě. V prosinci celou rodinu přijal ve svém úřadu premiér Justin Trudeau. Boyle byl pár dní nato zatčen a prozatím zůstává ve vazbě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi