Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hladovějící vojáci kradou lidem pšenici, „nájezdy“ na pole jim povolila KLDR

Autor: Darina Jíchová - 
3. ledna 2018
17:20

Na veřejnost pronikly fotografie znázorňující severokorejské vojáky, jak na polích kradou pšenici. Podle zdrojů trpí příslušníci armády hladem a stát neuvolňuje dostatečné množství financí na to, aby jim zajistil potraviny. Místo toho dostali vojáci povolení od vlády krást na polích běžných občanů, o situaci informoval deník The Guardian.

Před Vánoci upozorňovala OSN, že obyvatelé Severní Korey jsou kvůli přísným sankcím na pokraji humanitární krize a potřebují pomoc. Mluvilo se převážně o nedostatku potravin. Získané snímky dokazují, že uvalená opatření mají dopad i na armádu. Záběry by měly pocházet ze severní provincie Rjanggang.

Vojáci kradou se svolením vlády

Vojáci údajně dostali měsíční propustku, během svého volna jim vláda beztrestně dovolila okrádat tamější obyvatele o jejich obilí. Podle jihokorejského deníku Daily NK, který informuje o dění v autoritářském státě, je nakradená pšenice pro vojáky často jediným zdrojem jídla. Zdroj, který novinám snímky poskytl, uvedl: „Důstojníci vědí, že pro zachování morálky musí vojákům zajistit jídlo, a tohle je jediné řešení.“

Severokorejští vojáci trpí hladem. Severokorejští vojáci trpí hladem. | reprofoto/twitter

Obyvatelé provincie podle všeho mají s vojáky slitování. Nedostatek potravin mají na svědomí nejen sankce, ale i dlouhé období sucha, kvůli kterému byla malá úroda. „I když se cena rýže zase tolik nezměnila, lidé se obávají toho, co bude dál, pokud OSN přísná opatření neodvolá,“ řekl tisku zdroj.

Hlad a bída, nebo dezerce

Pchjongjang se neustále chlubí svou vojenskou silou, řadoví vojáci ale přežívají na minimálních přídělech jídla. „Mladí vojáci jsou z nedostatku jídla unavení a frustrovaní. Není divu, že stále kradou na polích nebo na trzích, jejich nadřízení je v tom podporují,“ řekl zdroj reportérům z Daily NK.

Za posledního půl roku se několikrát znásobil počet lidí, kteří se snaží uprchnout z KLDR. Během listopadu a prosince se podařilo dezertovat dvěma vojákům. V žaludku jednoho z nich lékaři našli 28centimetrové červy ukazující na problém s výživou. Zdroj se domnívá, že lidé radši zvolí nebezpečnou cestu ze země, než bídu v ní.

Riskantní útěk severokorejského vojáka:

terezkaterka33333 ( 3. ledna 2018 21:11 )

Pekne debilný článok. Také sa občas uverejńujú. Len autori sú ešte debilnejší. Každý vidí na tých severokórejčanoch, že netrpia hladom. Ľudia sú šťastní a spokojní. Len hlupák verí takýmto dezinformáciám.

Zobrazit celou diskusi