Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ústavní soud už měl dost obstrukcí prezidenta: Zbavil ho dočasně funkce

Autor: ČTK - 
2. ledna 2018
18:16

Vleklá moldavská politická krize dnes dosáhla dalšího vrcholu, když ústavní soud v Kišiněvě dočasně zbavil moci prezidenta Igora Dodona. Prozápadní opozice hlavu státu obviňuje z nečinnosti při schvalování personálních změn ve vládě. Prezidentské pravomoci má převzít předseda parlamentu Andrian Candu.

Dodon během loňského roku dvakrát odmítl podepsat vládní rozhodnutí o výměně sedmi členů kabinetu premiéra Pavla Filipa včetně dvou vicepremiérů, šéfa moldavské diplomacie nebo ministra obrany. Své odmítavé stanovisko odůvodnil neschopností navrhovaných kandidátů, případně jejich vazbami na údajné pachatele finančních podvodů. Podle moldavské ústavy sice prezident může jmenování nových členů vlády odmítnout, učinit tak může ale jen jednou.

Dlouhotrvající krize v zemi

Bývalá sovětská republika, která je nejchudší zemí v Evropě, je politicky rozpolcená dlouhodobě. Jeden tábor podporuje prozápadní vládu, která usiluje o těsnější spolupráci s Evropskou unií a s USA. Naproti tomu Dodon a jeho spojenci chtějí Moldavsko vrátit do ruské sféry vlivu. Podle kritiků se prezident pohybuje za hranou moldavské ústavy. Odebráním pravomocí pohrozili ústavní soudci hlavě státu už loni v říjnu.

Skupina prozápadně orientovaných poslanců podle zpravodajského serveru NOI požádala ústavní soud, aby konstatoval, že výkonu prezidentských pravomocí se kvůli Dodonově nečinnosti má dočasně ujmout Candu. Dnes ústavní soudci žádosti vyhověli. Očekává se, že předseda parlamentu jmenování podepíše tak, aby noví členové vlády převzali své úřady už v pátek.

Vypuknou v Kišiněvě protesty?

Dodon s kritikou ze strany ústavního soudu nesouhlasí a tvrdí, že soudci svým rozhodnutím překročili pravomoc. Prezident hrozí, že do ulic moldavských měst povolá své příznivce k protestním demonstracím.

Zpěv kandidátů na českého prezidenta:

Video  Prezidentští kandidáti zpívají českou hymnu.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o prezidentských pravomocích čtěte zde

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi