Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zamíří KLDR na olympiádu? Jižní Korea „měkne“ a zve Kima na rozhovor

Autor: ČTK - 
2. ledna 2018
18:00

Jižní Korea navrhla Severní Koreji jednání na vysoké úrovni, jehož hlavním tématem by měla být možná účast KLDR na zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu. Soul s nabídkou přišel den poté, co se severokorejský vůdce Kim Čong-un v novoročním projevu nečekaně vyslovil pro zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi.

Kim v pondělí zopakoval své jaderné výhrůžky vůči Spojeným státům a prohlásil, že KLDR bude pokračovat ve výrobě mezikontinentálních raket a nukleárních hlavic. Současně ale překvapil smířlivými gesty vůči Jižní Koreji, když řekl, že zvažuje vyslání severokorejské výpravy na únorovou olympiádu a je otevřen rozhovorům se Soulem.

Nabídku Jižní Koreje na rozhovory, které by se měly uskutečnit v úterý 9. ledna v pohraniční vesnici Pchanmundžom, dnes přednesl jihokorejský ministr pro sjednocení na tiskové konferenci přenášené živě televizí. Řekl přitom, že Jižní Korea návrh předem prodiskutovala s USA.

KLDR nezastaví jaderný program ani při olympiádě

„Těšíme se na otevřenou diskusi o zájmech obou stran, včetně účasti Severní Koreje na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu,“ řekl novinářům ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon. „Opakuji, že naše vláda je otevřená rozhovorům s KLDR bez ohledu na dobu, místo a formu,“ dodal.

Podle ministra během jednání pravděpodobně dojde kromě severokorejské účasti na olympiádě i na další témata, jako je denuklearizace Korejského poloostrova.

Jihokorejský ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon Jihokorejský ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon | ČTK

Kvůli severokorejskému jadernému a raketovému zbrojnímu programu, v němž KLDR pokračuje navzdory sankcím Rady bezpečnosti OSN, vládne mezi Severní a Jižní Koreou dlouhodobě napětí. Loni KLDR uskutečnila svou šestou, doposud nejsilnější jadernou zkoušku a provedla tři testy mezikontinentálních balistických raket.

Severní Korea tvrdí, že její zbrojní programy jsou reakcí na hrozbu ze strany USA. Požaduje také zastavení každoročních společných americko-jihokorejských vojenských manévrů, jež označuje za nácvik invaze.

Poslední jednání proběhla před třemi roky

Poslední rozhovory na vysoké úrovni mezi Jižní a Severní Koreou se konaly v prosinci 2015 ve společné průmyslové zóně Kesong. Skončily tehdy bez dohody a program schůzky nebyl zveřejněn, napsal zpravodajský server BBC News.

Vstřícnost Severní Koreje k rozhovorům je vítanou zprávou pro jihokorejskou vládu vedenou liberálním prezidentem Mun Če-inem, který propaguje dialog s KLDR a chce využít olympijské hry ke zlepšení vztahů s jižním sousedem. Účast KLDR na olympiádě by také podle jihokorejské vlády zajistila, že Severní Korea nenaruší hry dalšími zbrojními testy.

Kancelář jihokorejského prezidenta již v pondělí uvedla, že vítá možnost, že KLDR vyšle svou výpravu na olympijské hry, které začnou 9. února nedaleko hranice mezi oběma Korejemi.

Kritici ze strany opozičních konzervativců ale již vyjádřili obavy, že Severní Korea jednáním pouze získá čas ke zdokonalení svých nukleárních zbraní. Po olympiádě podle nich mohou mezikorejské vztahy opět ochladnout, protože Sever jasně zdůraznil, že nehodlá své zbrojní programy zastavit.

KLDR se může her zúčastnit na pozvání olympijského výboru

Do olympijské krasobruslařské soutěže se kvalifikovala severokorejská sportovní dvojice Rjom Te-ok a Kim Ču-sik. KLDR sice promeškala poslední lhůtu pro přihlášku k účasti na olympijských hrách, severokorejští sportovci by ale mohli na olympiádu jet na pozvání Mezinárodního olympijského výboru, napsal server BBC News.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi