Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Těhotnou Alexandru zastřelil David při protestu za vepřové. Vojáka teď zatkli

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
2. ledna 2018
12:05

Proti nedostatku potravin protestovali lidé ve venezuelském hlavním městě Caracas na konci prosince více než týden. Dav se snažili uklidňovat policisté a vojáci, během jejich zásahu zemřela mladá těhotná žena na následky střelných zranění, které jí způsobil jeden z vojáků. Místní média informovala o tom, že muž byl zatčen. A upřesnili, že šlo o Davida a Alexandru. 

Alexandra Conopoiová (†18) byla v pátém měsíci těhotenství, když stejně jako tisíce dalších protestovala proti vládě, která jim na Vánoce nedodala slíbené vepřové maso. Právě to je v zemi tradičním vánočním jídlem. Maso měli lidé dostat v rámci přídělového systému potravin, který v zemi vláda zavedla kvůli ekonomické krizi, v níž se lidem nedostává základních potravin a léků.

Svědci: Zasahující vojáci byli opilí

Byl to nejspíš seržant David José Rebolledo Cortez, kdo zahájil střelbu poté, co si všiml, že se skupinka protestujících vydala proti jeho jednotce. Conopoiová byla několikrát zasažena a na následky zranění zemřela. Cortez byl zatčen několik dní po incidentu, nyní je vyslýchán. Není ještě jasné, kdy stane před soudem a z čeho bude obviněn.

Svědci, mezi nimi i manžel oběti, tvrdí, že vojáci byli opilí. „Vojáci z Národní gardy se chovali jako pomatení a najednou začali střílet,“ uvedl Bernabé, manžel Colopoiové. „Upadla na zem,“ komentoval dále celou událost. Při střetu byl postřelen i jeho bratr Alejandro, jeho zranění však nejsou vážná.

Opozice viní vládu

Opoziční politici incident odsoudili. „Takhle se vraždící režim chová ke svému lidu,“ napsala zákonodárkyně Delsa Solorzanová na Twitteru, aby dodala: „Zármutek tohoto muže, který přišel o svou ženu a dítě, je zármutkem celé Venezuely. Zvláště proto, že ji zabila kulka vojáka naší země.“

Dany1 ( 2. ledna 2018 12:25 )

to je šikovný , jít do davu protestovat těhotná.

Zobrazit celou diskusi