Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kim odpálí na výročí KLDR nejsilnější raketu, tvrdí dezertér. Řekl přesné datum

Autor: Darina Jíchová - 
2. ledna 2018
13:05

Diktátor Kim Čong-un poručil svým vědcům, aby zkonstruovali dosud největší střelu v arzenálu Severní Korey, tvrdí severokorejský zběh. Její odpal je naplánovaný na 9. září 2018 u příležitosti 70. výročí založení republiky. Informoval o tom deník The Telegraph.

Zběh uvedl, že Kim Čong-un svolal v polovině prosince schůzi, které se účastnili všichni jeho generálové a vědci z vojenského a jaderného programu. Hlavním bodem jednání byla konstrukce zatím největší střely, k jejímuž odpálení by mělo dojít v září tohoto roku.

Jméno zvěda nebylo v zájmu jeho vlastního bezpečí zveřejněno. Nicméně japonská média ho popisují jako někoho, kdo úzce spolupracoval s vědci a inženýry, kteří se podílejí na vývoji severokorejských raket. I přes svou dezerci si zběh udržel kontakty v zemi, díky nimž se o plánu dozvěděl.

Největší severokorejská střela Unha-4

Zběh řekl novinám, že se bude jednat o balistickou střelu dlouhého doletu Unha-4, tedy o silnější verzi dosud největší rakety Unha-3, která byla úspěšně otestována v únoru 2016.

O Unhe-3 KLDR tvrdila, že byla sestavená, aby vynesla satelit na oběžnou dráhu. Severní Korea trvá na tom, že má jako suverénní stát právo na to pracovat se střelami a satelity, jak se jim zachce.

Rada bezpečnosti OSN ale odpal raket třídy Unha odsoudila, podle ní při odpalu žádná z nich satelit nenesla a KLDR pouze testovala délku jejich doletu pro případný mezikontinentální útok.

Jaderné testy režimu diktátora Kim Čong-una dál děsí svět. Jaderné testy režimu diktátora Kim Čong-una dál děsí svět. | ČTK

I severokorejský státní deník Rodong Sinmun o chystaném odpalu zřejmě ví. „Odpal rakety nesoucí satelit je zákonné cvičení, na které má naše země právo a plně spadá pod to, co je uvedeno v Chartě OSN o suverenitě státu, rovnosti zemí a mezinárodních zákonech týkajících se mírového využití vesmíru,“ psalo se v editorialu deníku 25. prosince.

Raketa prý ponese satelit

Nově chystaná střela má být větší než Unha-3, která je dlouhá 30 metrů a je vytvořená po vzoru sovětské technologie Scud. Zběh se domnívá, že vědci už jsou hotoví se stavbou těla rakety, ale dalších šest měsíců jim potrvá, než ji připraví k odpalu. Satelit, který by měla umístit na oběžnou dráhu, by měl pomoct při navádění dalších severokorejských raket.

Další experti ale tvrdí, že jejich záměrem je otestovat, zda jimi sestrojená hlavice je schopna odolat intenzivní teplotě při návratu do atmosféry. Analytici se shodují na tom, že i když jaderný program KLDR značně pokročil, jejich vědcům se stále ještě nezdařilo zkonstruovat raketu tak, aby vydržela tak velký žár.

Test jedné ze severokorejských střel:

Zobrazit celou diskusi