Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prince se jměním ve stovkách miliard zatkli za korupci. Jeho otec drží hladovku

Autor: ČTK, Mii - 
2. ledna 2018
10:55

Hladovku drží od konce listopadu otec jednoho ze saúdskoarabských princů, který byl zatčen v rámci protikorupční čistky. Tu nařídil korunní princ Muhammad bin Salmán. Ve vazbě skončilo 200 bohatých podnikatelů, princů a dalších prominentů. Ti, kteří přiznali vinu a přistoupili na dohodu, že odevzdají úřadům část svého jmění, byli propuštěni. Ostatní čeká soudní řízení.

Mezi zadrženými je i jeden z nejbohatších lidí světa princ Valíd bin Talál, za jehož propuštění úřady požadují šest miliard dolarů (přes 130 miliard Kč). Bin Találův majetek se podle odhadů blíží 19 miliardám dolarů (400 miliard korun).

Jeho otec Talál bin Abdalazíz (86) s tažením proti korupci nesouhlasí a od listopadu drží hladovku. Ve vazbě skončil nejen jeho syn Valíd, ale i další dva synové. Princ Talál bin Abdalazíz, který je nevlastním bratrem krále Salmána, podle serveru Middle East Eye (MEE) zhubl za měsíc o deset kilogramů. Minulý týden byl napojen na umělou výživu a je v rijádské nemocnici krále Fajsala. K jeho lůžku chodí mnozí členové královského klanu.

Koncem listopadu přišel také král Salmán, aby vyjádřil soustrast za zemřelou sestru obou mužů Madáví. Talál podle palácových zdrojů tuto příležitost nevyužil k prosbě o propuštění svých synů.

Talál chce ukončit absolutní monarchii

Princ Talál je znám svými liberálními postoji. Podle MEE v říjnu řekl přátelům, že je správné protestovat „civilním“ způsobem s cílem upozornit na tyranii, kterou zavádí pod záminkou protikorupčních opatření korunní princ. Talál byl v minulosti ministrem financí a v 60. letech vedl skupinu princů, která prosazovala ukončení režimu absolutní monarchie, s čímž zbytek královské rodiny nesouhlasil. Talál pak musel odjet do exilu do Káhiry a pobýval tam, dokud se jeho matce nepodařilo dosáhnout usmíření.

Princ je pro posílení práv žen a stále je pro zavedení konstituční monarchie a oddělení výkonné, legislativní a soudní moci.

Zorka ( 2. ledna 2018 13:13 )

Co udělají z lidí prachy!

agfor ( 2. ledna 2018 12:18 )

To by se u nás stát nemohlo. Princ by byl okamžitě smrtelně nemocný.

Zobrazit celou diskusi