Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Letecká tragédie milionáře s rodinou: Truchlí politici, firmy i nejbližší

Autor: mah - 
2. ledna 2018
05:37

Přátelé, kolegové i sousedé vzpomínají na pětičlennou britskou rodinu, která se stala obětí silvestrovské havárie letadla u australského Sydney. Zemřel ředitel britské cateringové společnosti a milionář Richard Cousins, kterého Harward Business Insider zařadil na jedenácté místo ve svém hodnocení ředitelů nadnárodních společností se svou snoubenkou Emmou Bowdenovou, která pracovala pro magazín OK!. Proč letadlo havarovalo, zatím není jasné, vyšetřování je stále na začátku.

Rodina v Austrálii oslavovala Vánoce a příchod nového roku. Na Silvestra se jim ale cesta stala osudnou. Vzpomínky a kondolence jejich blízkých v pondělí přinesla britská média.

„Richard byl známý a respektovaný pro svou lidskost a zároveň přímý stylvedení, díky kterému z Compassu učinil jednu z předních britských značek,“ vzpomněl na svého spolupracovníka předseda představenstva společnosti Paul Walsh pro britská média. Dodal, že pro něj bylo ctí s Cousinsem pracovat.

Cousins měl navíc na letošní rok velké plány. Chtěl odejít z vedení společnosti Compass a zároveň si vzít svou snoubenku Emmu Bowdenovou. Ta pracovala jako kreativní editorka v britském magazínu OK!, jehož redakci její smrt hluboce zasáhla.

Kolegové z redakce: Emma byla skvělou kolegyní

„Emma byla dlouhodobou a oblíbenou členkou týmu v magazínu OK! a všem nám bude velmi chybět,“ napsala za redakci na webové stránky magazínu editorka Kirty Tylerová. Svůj zármutek nad smrtí Bowdenové na Twitteru vyjádřila i bývalá šéfredaktorka OK! magazínu Lisa Byrneová. „Emma Bowdenová byla jedním z nejmilejších lidí, se kterými jsem kdy pracovala a její dcera Heather byla úžasná,“ připomněla Byrneová na Twitteru, že s párem cestovaly i jejich děti.

Budoucí manželé žili společně v londýnské čtvrti Tooting. Jedenáctiletá dcera Bowdenové tam navíc v září začala chodit do školy. Podle sousedů to byli bezstarostní lidé.

Syn Will bojoval proti brexitu

V letadle navíc cestovali i Cousinsovi dospělí synové z předchozího manželství. Starší z nich pětadvacetiletý William Cousins pracoval jako vedoucí tiskového oddělení společnosti Open Britain, která bojovala proti takzvanému tvrdému brexitu.  A zpráva o jeho smrti zasáhla i jeho kolegy.

„Will byl neobyčejný mladý muž, který vkládal vášeň do všeho, co dělal. Byl náležitě hrdý na svou práci a každý den přicházel do kanceláře plný odhodlání a energie,“ řekl médiím předseda Open Britain Ronald Rudd.

Jeho předčasná smrt zasáhla i labouristickou poslankyni Alison McGovernovou. „Jsem naprosto zdrcená. Myslím na všechny, kteří ho milovali. S Willem jsem v posledních měsících pracovala a vždy mě uměl rozesmát, navíc byl velmi inteligentní. Práce s ním byla čirá radost,“ napsala v reakci na zprávu o smrti Williama Cousinse na svůj Twitter. V podobném duchu reagoval i další labouristický poslanec Chuka Umunna.

Mladší syn Edward v létě dokončil vysokoškolská studia

Při nehodě zahynul i Williamův mladší bratr Edward. Ten v červnu loňského roku úspěšně dokončil studium na University of St Andrews. Při studiu se věnoval bojovým sportům a zároveň i studentskému divadlu.

Ke kondolujícím se přidal i australský premiér Malcolm Turnbull. „Truchlíme pro ty, kteří ztratili své životy, a naše myšlenky jsou s jejich rodinami ve chvílích, kdy se musí vyrovnávat s touto těžkou ztrátou,“ řekl v pondělí médiím.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi